Foto: FellowNeko / Shutterstock

Reč o opciji koja je u suprotnosti s trenutnim aktuelnostima na tržištu društvenih mreža.

Tviter nastavlja s uvođenjem noviteta otkako je kompaniju preuzeo Ilon Mask. Najnovija opcija, koju je predstavio novi vlasnik, odnosi se na prikaz broja pregleda tvitova – korisnici sada mogu da vide koliko ljudi je pogledalo njihovu objavu, odnosno mogu videti broj pregleda svih tvitova na toj mreži, uz nekoliko izuzetaka poput starijih objava.

Opcija će prvo biti dostupna na mobilnim aplikacijama za Android i Ajfon, a najavljena je i za veb verziju Twittera, premda je nekima već dostupna i tu.

Ilon Mask je prilično entuzijastičan kada je u pitanju ova opcija. On je naglasio da više od 90 procenata korisnika Tvitera čita objave na toj mreži, ali da ništa ne objavljuju, ne odgovaraju, niti ih lajkuju, tako da će broj pregleda pokazati koliki je stvarni interes za neki tvit.

Kako objašnjavaju, kao jedan pregled se računa svaki put kada se tvit pojavi na ekranu – bilo da je reč o skrolovanju po ekranima mobilnih uređaja i računara, odnosno računaju se i tvitovi pregledani na profilima korisnika, tokom pretraga, tvitovi ubačeni u članke itd. Zanimljivo, kao pregled računa se čak i tvit koji je pregledala osoba koja ga je i objavila, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Iako je reč o korisnoj opciji, to ipak nije dobra vest za sve jer bi za deo korisnika posledice mogle biti upravo suprotne. Naime, korisnici Twittera čije objave nemaju toliki broj pregleda verovatno neće biti oduševljeni što će sada svi videti njihovu statistiku.

Takođe, to je u suprotnosti sa trendovima na tržištu društvenih mreža. Podsetimo, Fejsbuk i Instagram su prošle godine korisnicima omogućili da sakriju broj lajkova za njihove objave.

Prema istraživanjima, javno vidljive male brojke lajkova mogu negativno da deluju na osobe, pogotovo one mlađe, pa im je Meta dala mogućnost da te brojke sakriju.

Slična stvar je i sa Jutjubom, koji je prošle godine počeo da skriva neke brojke, poput broja korisnika koji disljakovali neki video, tako da su sada ti podaci vidljivi samo kreatorima sadržaja na tom video servisu, ali ne i ostalim posetiocima.

***

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupuje Tviter kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje?