Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tviter je suspendovao profile nekoliko novinara Njujork tajmsa, Vašington posta, Si-En-Ena i drugih medija koji su nedavno pisali kritički o novom vlasniku Ilonu Masku.

Kompanija nije objasnila zašto je uklonila naloge i učinila da njihovi profili i raniji tvitovi nestanu, navodi američka agencija AP.

Portparol Njujork tajmsa ocenio je da je suspenzija Tviter naloga niza istaknutih novinara upitna i nesretna i da nisu dobili nikakvo objašnjenje zašto se to dogodilo.

CNN je saopštio da su suspenzije zabrinjavajuće, ali ne i iznenađujuće, i zatražili su objašnjenje uz najavu da će ponovno proceniti svoj odnos s Tviterom na osnovu odgovora.

Ubrzo nakon što je izbila vest da je suspendovao naloge novinara, oglasila se i Evropska komisija koja je Masku zapretila sankcijama.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova upozorila je danas vlasnika Tvitera Ilona Maska da bi mogao da se suoči sa sankcijama zbog suspendovanja naloga nekoliko američkih novinara koji su ga kritikovali.

Nazvavši taj potez zabrinjavajućim, potpredsednica Jourova podsetila je da postoje crvene linije.

-Vest o samovoljnom suspendovanju (naloga) novinara na Tviteru je zabrinjavajuca. Zakon o digitalnim uslugama EU zahteva poštovanje slobode medija i osnovnih prava. Ovo je pojačano našim (EU) Zakonom o slobodi medija. Elon Mask toga treba biti svestan. Postoje crvene linije. I sankcije, uskoro, napisala je ona.

Foto: Kris Tripplaar / ddp USA / Profimedia

Portparol Evropske komisije Erik Mamer podsetio je da u EU postoje određena pravila otkako je stupio na snagu Zakon o digitalnim uslugama koji se odnosi na velike platforme.

„Smatramo da treba da postoji jasna veza između socijalne mreže i korisnika da se ne bi donosile proizvoljne odluke, izjavio je Mamer.

Iznenadna suspenzija novinara usledila je nakon odluke Tvitera u sredu da suspenduje nalog @ElonJet koji je pratio kretanje privatnog aviona Ilona Maska. Milijarder je tvitom odgovorio kako se pravila o zabrani objavljivanja ličnih podataka primenjuju na sve, uključujući i novinare. Kasnije je dodao: Kritikovati me po ceo dan je sasvim u redu, ali doksing moje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje moje porodice nije.

Doksing je izraz za prikupljanje podataka o drugoj osobi na internetu i njihovo objavljivanje s namerom da se ta osoba prikaže u negativnom svetlu.

***

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupio Tviter – kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar