Google pod istragom regulatora: „Favorizuju sopstvene usluge na štetu drugih“

IT 27. maj. 202211:11
Podeli:
Foto: Unsplash

Britansko regulatorno telo za tržišnu konkurenciju (CMA) pokrenulo je u četvrtak novu istragu Gugla, verujući da favorizuje sopstvene usluge na štetu konkurenata, kupaca i potrošača.

„Zabrinuti smo što Google koristi svoju poziciju u tehnologiji oglašavanja da favorizuje sopstvene usluge na štetu svojih konkurenata, svojih kupaca i na kraju potrošača“, rekao je Andrea Koseli, izvršna direktorka CMA.

Pročitajte još

Portparol Gugla rekao je Rojtersu da će kompanija nastaviti da radi sa CMA.

Vlade širom sveta pooštravaju regulaciju američkih tehnoloških giganata koji su postali još moćniji tokom pandemije Covida-19. Globalno, postoji nekoliko istraga o njihovim tržišnim pozicijama, uključujući SAD i EU.

Velika Britanija je prošle godine pooštrila pravila tržišne konkurencije kako bi sprečila Gugl i Fejsbuk da zloupotrebljavaju svoju dominantnu tržišnu poziciju kako bi istisnuli manja preduzeća iz tržišne igre.

Tim potezom je stvorena posebna jedinica za digitalna tržišta u okviru CMA koja ima nadležnost da suspenduje, blokira i poništi odluke koje donose tehnološke kompanije, a zatim izriče finansijske kazne za nepoštovanje.

Kompanijama je rečeno da moraju biti transparentnije o tome kako koriste podatke o svojim potrošačima.

***

BONUS VIDEO: Apple i Google - kompanije od bilion dolara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar