Foto: Shutterstock/Brenda Rocha - Blossom

Sega je odlučila da napusti proizvodnju arkadnih igara, nakon više od 50 godina.

Segina prva arkadna igra bila je „Periscope“ i lansirana je kasnih 1960-ih. U nerednih par decenija kompanija je bila glavni igrač u arkadnoj industriji.

Možda vas zanima

Zahvaljujući svojoj sveprisutnosti na konzolama i računaru, arkade su zadržale bitno mesto u japanskoj gejming kulturi. Ovo je i dalje slučaj, iako su arkadne igre u padu širom sveta poslednjih dvadeset godina, prenosi Polygon.

Pandemija je poremetila mnoge sektore u Segi, a odeljenje za arkadne igre je posebno pogođeno. Zbog toga je matična kompanija odlučila da proda više od 85 odsto svojih poslova povezanih sa arkadnim igrama kompaniji Genda Inc.

Prošlog vikenda, Genda Inc je otkupila i preostalih 15 odsto i postala apsolutni vlasnik.

Iako nisu jedina kompanija koja je doživela gubitke tokom pandemije, treba napomenuti da je Sega jedna od najpoznatijih kompanija na svetu, a u Japanu ima kultni status.

Nakon realizacije transakcije, Sega će postati Genda GiGo Entertainment. Brend će u potpunosti biti promenjan u GiGO, a proizvodnja samih uređaja će se nastaviti, iako je tom delu znato opala profitabilnost od osamdesetih do danas.