Foto: Shutterstock

Stručnjaci su otkrili jezivu ranjivost koju bi hakeri mogli da iskoriste da iskopaju detalje o vašem identitetu.

Tim naučnika sa pet američkih univerziteta, razvio je napad prisluškivanja za Android uređaje koji može omogućiti napadačima da prepoznaju pol i identitet pozivaoca, pa čak i da razaznaju privatni razgovor.

Način na koji se ovaj napad sprovodi prilično se razlikuje od prethodnih hakova.

Napad koji je nazvan „EarSpy“, ima za cilj istraživanje novih mogućnosti prisluškivanja očitavanjem podataka senzora pokreta uzrokovanih odjekom iz zvučnika na mobilnim uređajima, piše Bleeping Computer.

Iako je ova vrsta napada istražena, smatralo se da su zvučnici preslabi da generišu dovoljno vibracija za prisluškivanje. Međutim, savremeni pametni telefoni koriste moćnije stereo zvučnike u odnosu na modele od pre nekoliko godina, i proizvode mnogo bolji kvalitet zvuka i jače vibracije.

Savremeni uređaji takođe koriste osetljivije senzore pokreta i žiroskope koji mogu da zabeleže čak i najmanje rezonancije iz zvučnika, tvrde stručnjaci sa Teksas A&M Univerziteta, Instituta tehnologije Nju Džerzi, Univerziteta Templ, Univerziteta Dejtona i Rutgers Univerziteta.

Dodajte na to osetljive senzore pokreta i žiroskope – koji se koriste za automatsko otkrivanje kada ste rotirali telefon – i oni mogu da „čuju“ šta se govori u pozivima.

Foto: Shutterstock

Dakle, oni su pronašli način da prisluškuju Android telefone preko senzora pokreta – prosto neverovatno.

Dobra vest je da su stručnjaci otkrili ranjivost pre nego što je bilo ko uspeo da je iskoristi. Ovakav napad je prilično komplikovan da se izvede, tako da je pretnja verovatno prilično mala.

***

BONUS VIDEO: Ransomver – hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

Komentari

Svi komentari (0)