Korak dalje u Metaverzum: Meta sprema naočare za virtuelnu realnost VIDEO

IT 05. maj. 202216:07
Podeli:
Foto:Shutterstock

Meta planira da ove godine objavi nove naočare za virtuelnu realnost (VR Headset), koje nose kodni naziv Project Cambria.

Kompanija planira da izbaci četiri tipa VR headseta do 2024.godine.

Project Cambria je interno opisan kao projekat pod nazivom „laptop za lice“ ili „Chromebook za lice“, prema izvešzaju The Information-a.

Pročitajte još

Veruje se da ima specifikacije slične onima na Chromebook-u. Takođe će koristiti Metin VR operativni sistem, koji je zasnovan na Androidu, a očekuje se i kompatibilnost sa veb alatima i uslugama, kao i sa nekim Quest aplikacijama.

Međutim, uprkos tome što Meta predstavlja Project Cambriu kao uređaj budućnosti, možda neće moći da pokreće matične desktop aplikacije koje obično koriste mnoge kompanije.

Za Cambriu se kaže da ima kvalitet slike visoke rezolucije. Ovo bi moglo omogućiti korisnicima da jasno čitaju tekst, šalju poruke i mejlove dok nose naočare. Drugim rečima, ovakav projekat može biti održiv u profesionalne svrhe.

Cambria će korisnicima omogućiti pogled na okolinu pomoću prednjih kamera. Ova funkcija, nazvana prolaz u punoj boji, omogućiće iskustva mešovite stvarnosti. Kada je inicijalno najavila projekat u oktobru 2021.godine, kompanija je rekla da će VR Headset uključivati funkcije za praćenje očiju i prepoznavanje izraza lica.

Avatari korisnika koji postoje u Horizon Worldsu i Workroomsu će navodno oslikavati njihov izraz lica i pravac gde gledaju.

Pretpostavlja se da je novi VR Headset teži od Quest 2 zbog veće baterije. Međutim, čini se da je sve postavljeno pozadi radi bolje ravnoteže.

Cambria će se navodno naći u prodaji u septembru i koštaće preko 799 dolara. Prema izveštaju, prvobitno je bilo predviđeno puštanje u prodaju prošle godine, ali je odloženo zbog problema u lancu snabdevanja i drugih komplikacija koje je izazvala pandemija.

U planovima za budućnost Meta ima još tri tipa naočara koje planira da pusti u prodaju u narednih nekoliko godina dok napreduje sa svojim Metaverzum ambicijama. Informacije sugerišu da će Meta izdati Quest naočare i 2023.ogdine i 2024. godine, kao i naslednika Cambria-je, trenutno kodnog imena Funston, 2024.godine.

Pored toga, nedavno je objavljeno da kompanija planira da predstavi svoje prve naočare sa proširenom realnošću 2024. godine, piše Engadget.

***

BONUS VIDEO: Zakerbergov Metaverzum

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar