Foto: Shutterstock/Sergei Elagin

Interni dokumenti Gugla i Amazona do kojih je stigao Politiko pokazuju nove primere kako tehnološki giganti daju prednost svojim proizvodima u odnosu na konkurente, u trenutku kada raste pritisak na Kongres SAD da pooštri antimonopolske zakone.

Dokumente koji uključuju imejlove, dopise i strateške dokumente, podelio je pravosudni odbor Predstavničkog doma SAD, koji ih je dobio u okviru svoje dugogodišnje antimonopolske istrage protiv Gugla, Epla, Amazona i Mete. Dokumenti su citirani u izveštaju, ali nisu zvanično dostupni.

Komisija je zvanično usvojila izveštaj u utorak, a dokumenti potkrepljuju tvrdnje komiteta da tehnološki giganti nezakonito favorizuju sopstvene proizvode, piše Politiko.

Guglovi dokumenti pokazuju kako je Gugle vršio pritisak na proizvođače mobilnih telefona, uključujući Samsung, da daju prioritet Guglovim aplikacijama na svojim uređajima.

Pročitajte još

U imejlu iz januara 2014. o sastancima sa Samsungom i LG-jem u Južnoj Koreji, izvršni direktor Gugla je izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog nove Samsungove usluge pretrage „koja se takmiči sa Guglovim osnovnim iskustvom pretrage“. Ipak, izgledalo je da je Gugl otvoren prema Samsungu da pokrene uslugu „pametnog pomoćnika“ u Kini, gde Guglove ponude nisu dostupne.

Novoobjavljeni materijal, koji takođe uključuje imejlove i dokumente Fejsbuka u vlasništvu kompanije Meta, stiže u trenutku kada raste pritisak na Kongres, a posebno na lidera većine u Senatu Čaka Šumera, da usvoji zakon koji bi blokirao IT gigante da favorizuju svoje sopstvene proizvode i usluge u odnosu na proizvode i usluge konkurenata koji se oslanjaju na njihove platforme.

„Vreme je da Kongres reaguje“ – rekao je predsednik antimonopolskog komiteta David N. Cicilline u saopštenju.

Zakon bi zabranio Guglu i Eplu da daju prednost sopstvenim uslugama u odnosu na one koje nude konkurenti i sprečio bi Amazon da daje prioritet robi svoje privatne robne marke u odnosu na proizvode konkurentskih prodavaca.

Foto: VDB Photos / Shutterstock

U dopisu iz 2014. izvršni direktor Gugla je opisao kako je kompanija vršila pritisak na Samsung da odvrati korisnike Guglovog Gmail servisa od Samsungove integrisane aplikacije za razumenu imejlova.

Kao deo svojih ugovora sa proizvođačima koji koriste svoj Android operativni sistem, Gugl zahteva da njegova „Plej“ digitalna prodavnica i mnoštvo drugih aplikacija budu unapred instalirani na telefonima. Nekoliko desetina državnih tužilaca tužilo je Gugl prošle godine zbog toga što daje prioritet sopstvenim aplikacijama i izvlači velike provizije za svaku kupovinu u aplikaciji. Njegov Android operativni sistem je pod antimonopolskom kontrolom širom sveta.

Možda vas zanima

„To je ubedljiv dokaz za svakoga da su ovi problemi stvarni i da Kongres treba ozbiljno da shvati preporuke izveštaja“ rekla je Šarlot Slejman, direktorka neprofitne organizacije „Public Knowledge“.

Među dokumentima Amazona nalaze se zapisi koji pokazuju da je Amazon još 2009. nastojao da stavi u nepovoljniji položaj rivale koji prodaju na platformi.

Amazon je 2010. godine kupio Diapers.com. Akvizicija je pomno praćena zbog navoda da je Amazon smanjio cenu kompanije kako bi smanjio vrednost akvizicije. U svom imejlu 2009. godine, tadašnji direktor marketinga u Amazonu, Stiven Šur, je rekao dvojici vodećih ljudi u kompaniji da bi trebalo da ograniče mogućnost „Diapers.com“ da se oglašava na Amazonu.

Foto: Eric Broder Van Dyke / Shutterstock

Odabrani dokumenti komiteta pokazuju doslednu konkurenciju i fokus na pružanju visokokvalitetnih usluga korisnicima Androida rekao je portparol Gugla, Peter Šotenfels. Gugl se ne slaže sa izveštajem  i tvrdi da se on oslanja „na zastarele dokumente i netačne navode komercijalnih rivala“.

Portparol Amazona nije odgovorio na zahtev Politika za komentar.

Dokumenti odbora su takođe uključivali ceo tekst Fejsbukovog dokumenta poznatog kao „Cuningham Memo“ koji navodno pokazuje da je kompanija više zabrinuta za konkurenciju između svojih aplikacija, uključujući glavnu Fejsbuk stranicu i Instagram, nego bilo koje spoljne kompanije.

***

BONUS VIDEO: Apple i Google – Kompanije od bilion dolara

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Svi komentari (1)