Foto:Shutterstock/SHARKY PHOTOGRAPHY

Nakon što je Gugl lansirao Android 13 u avgustu ove godine, polako se pažnja usmerava ka sledećoj verziji ovog operativnog sistema na kojoj se već radi – Androidu 14.

Piše: Milan Srdić

Gugl obično sledi predvidiv raspored kada je u pitanju objavljivanje novih verzija Androida. Prva zvanična najava uglavnom bude početkom godine i ona donosi “Developer Preview”, odnosno uvid u funkcionalnosti koje su još uvek u razvoju.

Sledeća faza obično nastupi par meseci kasnije kada izađe beta verzija koja dozvoljava testerima da isprobaju softver. Posle ispravljanja grešaka, konačno izlazi finalna verzija, najčešće u trećem tromesečju godine.

Sudeći po opisanom obrascu, novi Android 14 bi trebalo da nam bude dostupan krajem leta 2023. godine.

Još jedna poslastica na listi?

Gugl je dugo praktikovao da verzije Androida naziva po slatkišima. Iako je taj trend prekinut izlaskom Androida 10 pre skroro četiri godine, navika korišćenja imena dezerta ostala je u organizacionoj kulturi među programerima. Tako je Android 12 ostao upamćen kao Snow Cone, dok je njegov naslednik Android 13 dobio kolač Tiramisu.

Što se tiče Androida 14, već u aprilu 2022. godine je procureo budući naziv: „Upside down cake“ tj. izvrnuta torta.

Najbitnije novosti i poboljšanja

Već se polemiše šta bi sve nova verzija Androida mogla da ponudi. Zahvaljujući procurelim informacijama i određenim izveštajima, već imamo neke detalje o tome šta Gugl smera i koja unapređenja planira u odnosu na svog prethodnika.

Sateliti?

Po uzoru na funkcionalnost koju je premijerno predstavio Epl u iPhone 14 seriji, mogućnost satelitskog povezivanja dolazi i na Android uređaje. To znači da ćete moći da obavljate pozive iako nemate pristup mobilnoj mreži ili nemate wi-fi pokrivenost.

Optimističnu procenu dao je Hiroši Lokhajmer, potpredsednik Androida koji navodi da će ova opcija biti dostupna na sledećoj verziji.

Novo dekodiranje

Iako će mnogi korisnici tokom čitanja ovu stavku preskočiti jer im ne zvuči primamljivo i relevantno, AV1 je video kodek koji donosi dosta benefita.

Od njega se može očekivati bolja kompresija za do 30% i veći kvalitet slike pri manjim brzinama prenosa bitova.

Od ovoga najveće koristi imaju striming platforme i kreatori sadržaja, jer će uz smanjenu potrošnju podataka isporučiti korisnicima bolje performanse.

Android Beam postaje prošlost

Android Beam se ranije koristio za prenos podataka između dva telefona koja su vrlo blizu jedan drugom. Nakon što je proglašen zastarelom tehnologijom u Androidu 10, Gugl će potpuno izbaciti Android Beam iz AOSP-a (Android Open Source Project).

Za većinu korisnika ovo ništa ne znači, jer već postoji novija tehnologija koja ima istu funkcionalnost – Nearby Share. Ona se oslanja na GMS (Google Mobile Services) – skup API-ja koji omogućava korisnicima da se povežu sa Guglovim uslugama ali koji nije sastavni deo Android „open-source“ projekta.

To su loše vesti za proizvođače (poput Huawei-a) koji nemaju Guglove licence, odnosno nemaju pristup GMS-u, jer oni svakako ne mogu da koriste Nearby Share, a od nove verzije neće im biti dostupan ni Android Beam.

***

BONUS VIDEO: Nikuda bez mobilnog telefona

Komentari

Svi komentari (0)