Italija: Booking.com pod istragom zbog utaje poreza

IT 10. jun. 202112:56
Podeli:
ilustracija Foto:Paulo Amorim / ddp USA / Profimedia

Italijanska policija veruje da je Booking.com utajio 153 miliona evra poreza na dodatnu vrednost u vezi sa iznajmljivanjem kuća za odmor putem svoje platforme, rekli su Rojtersu u četvrtak dva izvora.

PROČITAJTE JOŠ:

Policija Đenove saopštila je da je otkrila „masovnu utaju poreza od više od 150 miliona evra poreza na dodatnu vrednost u periodu od 2013. godine pa sve do 2019. od strane multinacionalne onlajn turističke agencije sa sedištem u Holandiji“, bez pominjanja koja je kompanija u pitanju.

Policija je rekla da je njihova poreska kontrola sprovedena u okrviru krivične istrage koju su vodili tužioci. Portparol Booking.com-a u Holandiji nije želeo da komentariše ove navode, prenosi Rojters.

Ovaj potez dolazi nekoliko dana nakon sporazuma zemalja G7 o globalnoj minimalnoj stopi poreza na dobit od 15 odsto kako bi se dobilo više novca iz multinacionalnih veb kompanija i smanjio njihov podsticaj za preuzmeravanje profita na ofšor utočišta.

Pukovnik Ivan Bikio, šef policijske grupe u Đenovi koja je vodila istragu, rekao je za Rojters da vrsta utaje poreza koju su otkrili „donosi ogroman profit korisnicama, nanoseći štetu javnim budžetima i menjanjući pravila konkurencije“.

Booking.com deluje kao posrednik između vlasnika nekretnina i gostiju. Policija je, proveravajući 896.500 vlasnika imovine koji su sarađivali sa ovom kompanijom, zaključila je da porez nije plaćen u periodu od 2013. do 2019. godine. Booking je od privatnih klijenata naplatio 700 miliona evra, uz neplaćeni porez od 153 miliona evra, rekli su izvori.

Italijanska istraga privukla je pažnju nekoliko evropskih turističkih destinacija, rekao je jedan od izvora, a poreske vlasti tih država neformalno su tražile informacije o tom pitanju. Kako traje istrage, italijanska poreska uprava će pokrenuti zaseban postupak na kraju kojeg će Booking morati da odluči da li će pristati na plaćanje poreza ili će osproti ove navode.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar