Foto:Shutterstock/rafapress

Eplova velika godišnja ažuriranja za iPhone i iPad su od sinoć dostupna za preuzimanje.

Iako se radi o ’glavnom’ apdejtu, s obzirom da je brojka pomerena sa 16 na 17, ove godine nema mnogo uzbudljivih promena.

Neke od novih opcija:

  • Novi „posteri za kontakte“ koji omogućavaju da odaberete sliku i font, kako bi stilizovali ekran kada nekoga pozivate ili kada neko vas poziva;
  • Ostavljanje video poruke kada vam neko ne odgovori na poziv na FaceTime-u;
  • Siri se više ne doziva sa ‘Hey Siri’, već samo ‘Siri’ dovoljno;
  • Unapređeno automatsko ispravljanje grešaka u tekstu (auto correct);
  • Automatizovano pravljenje stikera iz fotografija. Potrebno je samo da zadržite prst na objektu na fotografiji i odaberete ‘Add Sticker’, kao na videu ispod:

  • Govorna pošta će prikazivati transkript u realnom vremenu, kada neko ostavlja poruku (opcija trenutno dostupna samo u SAD i Kanadi);
  • Nove melodije zvona.

Jedina funkcija koju je vredno izdvojiti je novi StandBy mode. Ovaj režim vam omogućava da telefon pretvorite u neku vrstu pametnog huba koji prikazuje sat, vremensku prognozu, alarme, kalendar i kontrole muzičkog plejera. Na ekran možete dodati i različite vidžete i pratiti informacije uživo (Live Activities), poput rezultata utakmica i praćenja dostave hrane. Za funkcionisanje opcije nije ptorebna dodatna oprema.

Još jedna stvar vredna pomena je zaključavanje privatnih tabova u Safariju. Kada je opcija omogućena, biće zatražena lozinka ili FaceID svaki put kada želite da pristupite privatnom pretraživanju (incognito) u Safariju.

Pod ključem možete držati i već otvorene privatne tabove.

Opciju možete uključiti u podešavanjima telefona, gde je potrebno naći Safari, a zatim opciju „Require Face ID to Unlock Private Browsing“ (Zahtevaj FaceID za otključavanje privatnog pretraživanja).

Epl je na iOS 17 omogućio i da se već započeti AirDrop transferi završe preko interneta. To znači da ako počnete da delite gomilu fotografija ili videa sa nekim preko AirDropa, nećete morati da ostanete u blizini da bi se transfer podataka završio, samo je potrebno da imate internet konekciju.

Pročitajte još

Uređaji na koje može da se instalira ažuriranje:

  • iPhone SE (2020 i 2022), iPhone Xr, iPhone Xs, iPhone 11 serija, iPhone 12 serija, iPhone 13 serija, iPhone 14 serija, iPhone 15 serija.
  • iPad Pro 12.9 inča (druga generacija i noviji), iPad Pro 15.5 inča, iPad Air (treća generacija i noviji), iPad (šesta generacija i noviji), iPad Mini (peta generacija i noviji).

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar