Foto:Shutterstock/Tester128

Kompanija "Intel" počela je da informiše svoje partnere I kupce o povećanju cena procesora i drugih proizvoda zbog inflatornog pritiska i povećanja troškova. I to za 10-20 odsto.

Najveći američki proizvođač čipova planira da ove jeseni podigne cene na vodećim proizvodima kao što su procesori za servere i računare, gde dominira tržištem, kao i na širok spektar drugih proizvoda, uključujući čipove za Wi-Fi.

Intelova odluka dolazi usred porasta inflacije u SAD i širom sveta. SAD su prijavile da su potrošačke cene porasle za 9,1 odsto u junu, što je rekord u poslednjih 40 godina.

Pročitajte još

Iako cene još nisu finalizovane, izveštaj Rojtersa govori da će neki procesori poskupeti i do 20 odsto, a razlozi su inflacija, povećane cene materijala, transporta i cene rada.

Međutim, dok su rastući troškovi robe, materijala, dostave i radne snage izvršili veliki pritisak na industriju čipova, inflacija je takođe smanjila kupovnu moć stanovništva, čineći odluke o cenama posebno teškim.

Potražnja za pametnim telefonima, računarima, televizorima i gejming konzolama je oslabila od početka godine, a proizvođači uređaja su nagovestili da se zalihe neprodatih artikala povećavaju. „Samsung Electronics“ je poručio dobavljačima niza svojih proizvoda da zaustave isporuke.

Intel je upozorio na smanjenu potražnju u aprilu na svojoj poslednjoj konferenciji o zaradama i ponovio sumorne makroekonomske izglede u narednom periodu.

Foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock

U istom govoru, Intelovi rukovodioci su nagovestili da će doći do povećanja cena. Izvršni direktor Pat Gelsinger rekao je da će kompanija „remiksovati proizvode sa višim cenama“. Finansijski direktor Dejv Cimer rekao je da „planira ciljano povećanje cena u određenim segmentima“.

„Intel je već nagovestio da će povećati cene u određenim segmentima svog poslovanja zbog inflatornih pritisaka. Kompanija je o ovome počela da obaveštava kupce i partnere.“, rekla je kompanija u izjavi za Nikei Ejža.

Možda vas zanima

Intelova azijska kompanija „Taiwan Semiconductor Manufacturing Co“ – najveći proizvođač čipova na svetu – rekla je klijentima da će podići cene za „jednocifreni“ procenat počevši od 2023. godine, manje od godinu dana nakon najvećeg povećanja cena u poslednjoj deceniji.

Kineska kompanija „Semiconductor Manufacturing International Corp“, manji proizvođač čipova, takođe je rekla investitorima da troškovi materijala rastu i su primorani da podignu cene ili će povećani troškovi proizvodnje umanjili njegovu bruto maržu za 10%.

Svi dobavljači materijala za čipove kao što su „Shin-Etsu Chemical“, „Sumco“ i „Showa Denko“ su obavestili klijente da će povećati cene za najmanje 20%. Doris Hsu, izvršna direktorka kompanije „GlobalWafers“, trećeg svetskog proizvođača „wafer“ materijala koji se koristi u proizvodnji čipova, takođe je nedavno potvrdila da podiže cene za kupce.

***

BONUS VIDEO: Sledi poskupljenje pametnih uređaja – čipova nema, fabrike nemoćne

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Svi komentari (0)