Foto:Shutterstock/In Green

Instragam tvrdi da su netačne informacije koje kruže društvenim mrežama da “precizne lokacije” označene na objavama mogu otkriti tačno mesto na kome se korisnik nalazi i da mreža te podatke deli sa drugima.

Društvene mreže preplavljene su informacijama o navodnom ugrožavanju privatnosti korisnika Instagrama koji koriste iOS i Android oprativne sisteme na svojim pametnim uređajima. Navodno su propusti uočeni nakon poslednjeg ažuriranja aplikacije.

Pojedini su išli toliko daleko da su tvrdili da su takve podatke koristili kriminalci, posebno targetrirajući influensere na toj mreži, prenosi BBC.

Kompanija je demantovantovala te tvrdnje.

“Da budemo potpuno jasni, ne delimo vašu lokaciju sa drugima. I mi, kao i drugi društveni mediji, opciju “precizne lokacije” koristimo samo za oznake lokacija ili u okviru opcija u mapama”, navodi se u objavi PR tima Instagrama na tviteru.

Šef Instagrama Adam Moseri ponovio je da je lokacija pitanje podešavanja na telefonima, a ne aplikacije.

“Ne delimo vašu lokaciju sa drugim ljudima,” insistira Moseri.

Šta je “precizna lokacija”?

Ova opcija prvi put je upotrebljena na Ajfon telefonima sa iOS operativnim sistemom 2020. godine, dok je na uređaje kloje pokreće Android stigao godinu dana kasnije.

Ona korisnicima daje mogućnost da sami odluče da li će određenim aplikacijama dati tačniju lokaciju.

Ukoliko je ne uključite, aplikacije će koristiti samo okvirnu lokaciju na kojoj se nalazite.

Ukoliko uključite opciju, aplikacija će dobitijati informacije o preciznoj lokakciji na kojoj se nalazite, kombinacijom GPS sistema, mreže na kojoj su korisnici, Wi-Fi mreže i drugih faktora.

***

BONUS VIDEO: Tri Instagram trika koja morate da znate

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)