Angela Merkel Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Hakeri su brojem mobilnog bivše nemačke kancelarke Angele Merkel pokušali da hakuju telefon predsednice Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine), navodi list Biznis insajder.

Napadači su bezuspešno nastojali da preotmu nalog Lagardove preko aplikaciji za poruke Whatsapp, piše Biznis insajder. Prema saznanjima agencije dpa, pokušaj se desio posle odlaska Merkelove sa vlasti početkom decembra.

Nemačka Kancelarija za zaštitu ustava i Ured za bezbednost su početkom prošle sedmice upozorili domaće političare da je u toku kampanja napada za preotimanje naloga na platformama za poruke, ne imenujući mete.

Pročitajte još

Motiv za upozorenje je bilo što je među metama bilo nekoliko visokorangiranih političara.

Nije poznato ko je organizovao kampanju i sa kojim ciljem. U svakom slučaju, napadači su SMS sa autentičnog broja slali žrtvi koja poznaje pravog vlasnika broja.

Potom da metu ubeđivali da se prebaci na neki internet kanal komunikacije, poput Whatsappa ili Telegrama, odnosno da tamo otvori nalog. Konačno su pokušali da preotmu nalog žrtve lažnim procesom autentifikacije.

Prema pisanju Biznis insajdera, Lagardova je sa broja Merkelove primila SMS sa zahtevom da pređe, navodno zbog bezbednije komunikacije, na Whatsapp. Bila je sumnjičava, pa je odmah proverila direktno kod bivše kancelarke i tako razotkrila prevaru.

Jedna predstavnica ECB je na ptanje je li Lagardova bila žrtva sajbernapada potvrdila, dodavši da je „brzo prepoznat i zaustavljen, i da nikakvi podaci nisu kompromitovani.“

„Ne možemo ništa više da saopštimo dok traje istraga,“ rekla je predstavnica.

***

BONUS VIDEO: Merkel u Beogradu, poruke i nasleđe

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Svi komentari (0)