Gugl kažnjen u Francuskoj sa 500 miliona evra

IT 13. jul. 202112:01
Podeli:
fejsbuk muzička aplikacija
Foto: Shutterstock/Piotr Swat

Francuski tržišni regulator izrekao je danas kaznu od 500 miliona evra (593 miliona dolara) Alfabetovoj kompaniji Gugl jer nije u potpunosti poštovala privremene naredbe koje je regulator izdao o plaćanju naknada za korišćenje vesti emitera u toj zemlji.

Američka tehnološka grupa mora u naredna dva meseca da iznese predloge o novčanom obeštećenju novinskih agencija i drugih izdavačkih kuća za korišćenje njihovih vesti, izveštava Rojters. Ako to ne učini, kompaniju čeka dodatna novčana kazna u iznosu do 900.000 evra na dan.

Iz Gugla su saopštili da su veoma razočarani odlukom francuskog regulatora.

„Ponašali smo se dobronamerno tokom čitavog procesa. Novčanom kaznom se ignorišu naši napori za postizanje sporazuma, kao i realnost kako funkcionišu vesti na našim platformama“, rekao je Guglov portparol.

On je dodao da je „Gugl do danas jedina kompanija koja je najavila sporazume o srodnim pravima“.

Francuska udruženja izdavačkih kuća APIG, SEPM i agencija AFP optužuju Gugl da nije u dobroj nameri otpočeo pregovore s njima kako bi se pronašao zajednčki jezik o naknadama za korišćenje njihovih vesti na mreži, u skladu sa nedavnom direktivom i Evropske unije o „srodnim pravima“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar