Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE; shutterstock

Evroposlanici centrističke grupe Obnovimo Evropu su tražili da se u Evropskom parlamentu sasluša multimilijarder Ilon Mask da bi se više saznalo o njegovim namerama kao novog vlasnika društevene mreže "Tviter" i da se podsetio svojih obaveza.

„Iako ne znamo još poptpuno koje su namere novog vlasnika ‘Tvitera’, njegove dosadašnje izjave i delovanje izazivaju zabrinutost“, navela je ta grupa, treća po veličini u Evropskom parlamentu, u pismu predsednici EP Roberti Mecoli.

„Ima dobrih razloga da se veruje da bi dosadašnji standardi ‘Tvitera’ mogli biti oslabljeni u vreme kada je važnija nego ikad ranije borba protiv mešanja u izbore, dezinformacija i govora mržnje“, naveli su evroposlanici u pismu koje su potpisale potpresednica te grupe Dita Čaraznova i evroposlanica Sofi in’t Veld.

Foto: Kris Tripplaar / ddp USA / Profimedia

Ta poslanička grupa traži od predsednice EP, Roberte Mecole, da pozove Ilona Maska na saslušanje u Evropskom parlamentu, da bi ga podsetili na njegove obaveze po propisima EU i Kodeksu dobre prakse iz 2022. u vezi s dezinformacijama.

„Bez obzira na Maskove odluke, naša deviza će ostati: Naš kontinent, naša pravila. Treba da budemo uvereni da će ‘Tviter’ nastaviti da deluje protiv dezinformacija i govora mržnje“, napisao je predsednik grupe Stefan Sežurne.

Najbogatiji čovek sveta preuzeo je 28. oktobra upravljanje „Tviterom“ kojeg je kupio za 44 milijarde dolara, i odmah raspustio upravni odbor, otpustio rukovodioce i polovinu od 7.500 zaposlenih.

Mask se zalaže za „viziju apsolutne slobode izražavanja“ koja, po njegovim kritičarima, može da otvori vrata svakojakom zastranjivanju.

Evropski komesar Tijeri Breton je Maska već upozorio da treba da poštuje nedavno usvojenu regulativu EU o velikim tehnološkim platformama.

***

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupio Tviter – kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje?

Komentari

Svi komentari (0)