Evo koliko je Ilon Mask koštao Tviter – do sada

IT 24. jul 202215:22 > 18:44
Podeli:
Foto: Sergei Elagin / Shutterstock

Tviter je objavio rezultate za drugi kvartal 2022. godine, a brojke tehnološkog giganta ispod procena analitičara u pogledu prihoda i rasta broja korisnika. Još zanimljivije je koliko je Tviter otkrio da je potrošio novca čekajući na finalizaciju ugovora o kupovini sa Maskom.

Ilon Mask je odustao od kupovine Tvitera, iako društvena mreža pokušava da iznudi dogovor, dok je sudija u Delaveru prošle nedelje doneo odluku da bi kompanija mogla da ubrza sudski postupak protiv milijardera.

Pročitajte još

Tviter traži da Mask realizuje kupovinu te kompanije, shodno dogovoru vrednom 44 milijarde dolara, uprkos tome što je najbohatiji čovek na planeti odustao od kupovine, tvrdeći da Tviter odbija da mu dostavi tačne podatke o broju lažnih i botovskih naloga na toj društvenoj mreži.

Međutim, najmanje nekoliko meseci je potrebno da se dođe do dogovora, raskida ili preuzimanja kompanije - u zavisnosti od krajnje odluke.

Kompanija je objavila da su njeni prihodi u drugom kvartalu iznosili 1,18 milijardi dolara, što je za oko pet odsto manje u odnosu na prethodni kvartal i jedan odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Analitičari su prethodno procenili prihode Tvitera u drugom kvartalu na oko 1,32 milijarde dolara.

To, prema Tviteru, odražava pad u reklamnoj industriji u vezi sa trenutnim ekonomskim okruženjem i ukazuje na neizvesnost uzrokovanu Maskovom odlukom da se povuče iz sporazuma. Ipak, broj dnevnih aktivnih korisnika Tvitera koji se mogu unovčiti (mDAU) su porasli za 16,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 237,8 miliona.

Maskovo ime se nekoliko puta pojavljuje u izveštaju

Kompanija je ocenila da je Maskov prekid sporazuma o preuzimanju „pogrešan i nevažeći“. Verovatno najzanimljiviji deo izveštaja je oko porasta troškova i izdataka koji su porasli za 31 odsto, na 1,52 milijarde dolara.

Elon Musk, Ilon Mask, Twitter, Tviter, it
Foto: Shutterstock/FellowNeko

Kao i kod mnogih drugih kompanija širom industrijskog spektra, Tviter je morao da snosi troškove u smislu smanjenja broja zaposlenih i restrukturiranja, pri čemu je veliki broj viših rukovodilaca napustio kompaniju - i u tom kontekstu je Tviter prijavio 19 miliona dolara troškova za otpremnina u ovom kvartalu.

U pripremi šireg zamrzavanja zapošljavanja, Tviter je nedavno otpustio 30 odsto tima za akviziciju talenata. Međutim, taj broj se neće pojaviti do izveštaja o trećem kvartalu kasnije ove godine.

Najveća procenat u porastu troškova i rashoda je cifra o 33 miliona dolara koje je Tviter potrošio na Maskovu ponudu za kupovinu. Ta cifra, prema navodima portala TechCrunch, će se samo povećavati kako se Mask udaljava od finalizacije dogovora vrednog 44 milijarde dolara.

***

BONUS VIDEO: Ilon Mask - čovek koji živi budućnost

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Vaš komentar