Foto:shutterstock by Wachiwit

Umesto toga, korisnici mogu da kažu samo „Siri“ i da na njihov zahtev odgovori istoimeni glasovni asistent. Promena bi omogućila ljudima da probude svoj telefon samo jednom rečju, dovodeći ga u liniju sa konkurentima kao što je Aleksa. Ali to će takođe zahtevati značajan inženjerski rad i obuku veštačke inteligencije kako bi se osiguralo da telefon može prepoznati reč “iz prve”.

Rad na ovoj promeni možda deluje bezazleno, ali iza toga stoji ozbiljan posao koji se odvijao tokom proteklih meseci u Kupertinu i očekuje se da će biti završen sledeće godine ili najkasnije 2024. godine, tako bar tvrdi Blumberg, koji je prvi najavio ovu promenu.

Epl je nedavno napravio brojne izmene u Siri sistemu, uključujući bolje funkcionisanje diktata i novi glas koji ima za cilj da izbegne usaglašavanje sa rodnim normama.

Većina glasovnih asistenata trenutno zahteva da se izgovore najmanje tri sloga pre nego što se aktiviraju. Amazonov Aleksa i Microsoft-ova Cortana mogu se probuditi samo svojim imenom, ali uključuju tri sloga, a Google i dalje zahteva od vlasnika da kažu „OK Google“ ili „Hej Gugl“ da bi aktivirao asistenta.

Izmene bi mogle doći zajedno sa drugim poboljšanjima Siri asistenta, kao što je bolja integracija sa drugim aplikacijama i uslugama. Epl se takođe nada da će poboljšati sposobnost da Siri asistent prepozna i razume svoje vlasnike, tvrdi isti izveštaj.

Foto: Shutterstock/Shahid Jamil

Epl podržava „Hej Siri“ na mnogim svojim uređajima, uključujući Ajfon, Ajped i novije Mek računare. Na Apple Watch-u, korisnici mogu da aktiviraju asistenciju bez izgovaranja fraze, već samo da prinesu sat ka ustima!

Da li vam se sviđa najavljena promena i hoće li vam nedostajati “Hej Siri”?

(Benchmark)

***

BONUS VIDEO: Gugl i Epl – Kompanije od bilion dolara