Epl plaća 113 miliona za aferu usporavanja ajfona

IT 19. nov. 202010:57
Podeli:
Epl
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Kompanija Epl se nagodila da plati 113 miliona dolara odštete zbog afere "batterygate" u okviru koje su nadogradnjom softvera namerno usporili starije modele ajfona. Korisnici tih uređaja podneli su tužbu protiv Epla, a u tužbi je navedeno da su na ovaj način pokušali da nateraju korisnike na kupovinu novih modela.

Pokušaj Epla da prikrije istinu izazvao je bes korisnika širom Amerike, a države Arizona, Arkanzas i Indijana su 2017. pokrenule istragu. Sad je pala nagodba ali i pravna obaveza da Epl ubuduće bude transparentniji.

Pročitajte još:

Skandal je započeo 2017. kad su korisnici ajfona primetili da su im stariji modeli telefona usporili pošto su apdejtovali noviju verziju Eplovog operativnog sistema iOS.

U decembru Epl je priznao da su stariji modeli zaista usporeni, posle čega je usledilo javno izvinjenje i ponuda za korisnike – popust za zamenu baterije.

To nije zadovoljilo kritičare, među kojima je bio i američki kongres. U martu Epl se nagodio da plati 500 miliona dolara odštete, od čega je određenom broju korisnika refundirano po 25 dolara. Nagodba od 113 miliona je druga, ovaj put sa 34 američke države.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar