EK traži od Epla da se prebaci na USB-C kabl do 2024. godine

IT 23. sep. 202109:50
Podeli:
USB kabl, punjač
Foto: Christoph Dernbach / AFP / Profimedia

Evropska komisija će predložiti zakonske mere koje će primorati proizvođače telefona da koriste zajednički standard za punjenje, poput USB-C kabla, što predstavlja lošu vest za kompaniju Epl.

POGLEDAJTE JOŠ:

EK već nekoliko godina pokušava da donese zakone protiv Eplovog standarda za punjenje pametnih telefona, poznat kao „lighting“.

Sada se čini da su ti napori spremni da uđu u završnu fazu. „Politiko“ najavljuje da će EK u ponedeljak predstaviti zakonodavni predlog kojim bi primorao proizvođače da koriste isti standard za punjenje do sredine 2024. godine.

Skoro svi proizvođači telefona koriste zajednički standard za punjenje u obliku USB-C. Samo je kompanija Epl do sada to odbijala, te je jasno na koga se zakon prvenstveno odnosi.

Predlog EK bi zahtevao usklađeni standard naplate, koji takođe uključuje sve proizvođače koji bi svoje individualne protokole za brzo punjenje učinili interoperabilnim između marki.

Epl se dugo odupirao ovim evropskim pokušajima nametnute homogenosti, tvrdeći da bi takvo zakonodavstvo ugušilo inovacije.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar