Foto: Shutterstock

“Poslednji hard diskovi (HDD) biće prodati 2028. godine, čime se okončava era magnetnog čuvanja podataka.”

Kao što se delfini u „Autostoperskom vodiču kroz galaksiju“ Daglasa Adamsa pozdravljaju sa ljudima na Zemlji rečima „doviđenja i hvala za sve ribe“, tako se i mi možemo pozdraviti sa magnetnim skladištenjem podataka „doviđenja hard diskovi i hvala za svu memoriju“!

Naime, poslednji mehanički hard disk biće prodat za samo pet godina, što će završiti čitavu eru načina na koji smo čuvali podatke, smatra Šon Rouzmerin iz kompanije Pure Storage specijalizovanoj za čuvanje memorije na SSD tehnologiji, koja podrazumeva čuvanje podataka po električnom principu, piše PC Gamer.

Foto: Shutterstock

Ukoliko je Rouzmerin u pravu, to znači da se time stavlja tačka na 75 godina dugu istoriju hard diskova. Prvi računar koji je bio bio dostupan sa mehaničkim, magnetnim hard diskom je verovatno IBM 305 RAMDAC iz 1956. godine, koji je radio putem ventila, a ne tranzistora koji su poluprovodnički elementi u električnim kolima, kao što je to danas uglavnom slučaj.

Ovaj računar je imao barem 50 magnetnih ploča veličine 24 inča koje su mogle da skladište otprilike 5 MB memorije. Uprkos, u današnjem smislu te reči, tako malom memorijskom prostoru koji je mogao da podrži, ovaj računar je bio ogroman i ispunjavao je celu jednu veliku prostoriju.

Malo više od 50 godina kasnije, 2007. godine pojavili su se prvi hard diskovi sa memorijskim prostorom veličine jednog terabajta. Današnji najveći hard disk je veličine 26 terabajta, a najveći koji možete da ubacite u računar je model Western Digital Red Pro 22 TB SATA III koji se može kupiti za 700 evra.

Pročitajte još

Kako kaže Rouzmerin, tri posto svetske potrošnje struje je u data centrima podataka, a trećina toga ide na čuvanje podataka i skoro sva su na hard diskovima. Ako bismo njih ukinuli i prešli na fleš memoriju koja radi na NAND tehnologiji, smanjili bismo potrošnju energije za 80 do 90 posto na tržištu gde cene ovakvih skladišta memorija sve više opadaju. To, prema njegovom predviđanju znači da će hard diskovi završiti na smetlištu istorije, prenosi benchmark.

Sa druge strane, očekivano je da neko ko se bavi skladištenjem podataka na SSD-ovima razmišlja ovako, pa njegova predviđanja treba uzeti sa dozom rezerve. Ipak smo hard diskove slali u penziju nekoliko puta u poslednjih desetak godina, ali nikako da nam to pođe za rukom.

***

BONUS VIDEO: Nosači zvuka kroz vreme