Foto:printscreen/youtube/c/CNET

Kad pomislimo na budućnost, odmah se javljaju misli o veštačkoj inteligenciji, čipovima, VR naočarima i drugim uređajima uz pomoć kojih bismo mogli da se oslobodimo pametnih telefona i računara.

Pametna kontaktna sočiva kompanije „Mojo“ nas približavaju tom svetu, budući da sadrže „MicroLED“ displej koji korisnik kontroliše sopstvenim okom.

Pročitajte još

Kompanija iz Kalifornije radi na svojim pametnim sočivima od 2015. godine, a ideja je slična onoj na kojoj se temelje VR naočare – da se tehnologija proširene stvarnosti smesti u blizinu očiju, kako bi se korisnicima olakšalo obavljanje svakodnevnih zadataka. „Mojo Vision“ konačno ima prototip koji radi, a ono što radi može i da se isproba.

Ideja sa pametnim sočivima je prevazići glomaznost uređaja – najveću prepreku kada su VR naočare u pitanju. Veliki broj kompanija koje rade na VR tehnologiji pokušavaju da naprave naočare koje podsećaju na naočare za sunce, ali tehnologija koju uređaj podrazumeva čini situaciju komplikovanom. Sočiva bi trebalo da prevaziđu taj problem.

U srcu sočiva je, prema tvrdnjama Arstehnike, „ArmM0“ procesor i „Micro LED“ displej sa 14 hiljada piksela po inču. Displej ima tek 0,5 milimetara u prečniku, a kreatori kažu da to čini najmanjim ekranom za prikazivanje dinamičnih sadržaja koji je ikada napravljen.

Prototip je odlična platforma za testiranje, a uspešni testovi su put ka dozvoli za masovnu proizvodnju. Stvari iz filmova polako postaju stvarnost.

***

BONUS VIDEO: Poslušajte razgovor čoveka i veštačke inteligencije posle kog ništa nije isto

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Svi komentari (0)