Aplikacija gora od WhatsAppa, a svi je koriste

IT 19. jan. 202113:26
Podeli:
WhatsApp
WhatsApp; Foto: Peter Kov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako želite bezbednu opciju, koristite paralelno WhatsApp i Signal, savetuje stručnjak za kompjutersku sigurnost.

WhatsApp je zbog gomile kritika odlučio da odloži primenu novih pravila korišćenja svoje aplikacije sve do sredine maja. I dok korisnici širom sveta još vagaju da li da pređu na neku novu aplikaciju i koju, stručnjaci za kompjutersku bezbednost upozoravaju na još jedan Facebook proizvod.

Prema Zaku Dofmanu, Facebook Messenger je najslabija aplikacija za dopisivanje što se zaštite tiče jer uopšte nema opciju enkripcije poruka.

„Nema opravdanja za to“, smatra Dofman.

Naime, opcija koja štiti privatnost poruka koje korisnici razmenjuju na WhatsAppu, enkripcija na oba kraja, ne postoji na Messengeru. Jedini način da korisnici budu sigurni da Facebook (ili bilo ko drugi) neće videti šta pišu jeste da uključe opciju „tajnog razgovora“. A tu opciju moraju sami da uključe i odnosi se samo na direktno slanje poruka između dve osobe, ne i u grupama.

Dofman ističe kako je količina podataka koju Facebook prikuplja putem Messengera toliko velika da ako Facebook ne napravi iskorak i ne primeni minimalno iste sigurnosne standarde kakve pruža korisnicima WhatsAppa na Messenger, korisnici bi trebalo da ga napuste bez razmišljanja.

Pročitajte još:

Što se Instagrama tiče, Dofman kaže da je još gori od Messengera kad je u pitanju količina podataka koja se prikuplja.

Pa, šta je onda pametno koristiti?

„Ako ste još na Messengeru ili ako koristite Instagramove direktne poruke za bilo što drugo osim komunikacije s kompanijama od kojih nešto kupujete ili usputne kontakte, vreme je da se prebacite. WhatsApp je još najjednostavnija opcija jer ga verovatno koriste svi vaši kontakti. Ako želite sigurniju opciju, koristite paralelno i Signal“, objašnjava Dofman. Dodaje da bi svi trebalo svoje kontakte sa Facebook Messengera jednostavno da prebace na WhatsApp ili Signal. I to odmah.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar