Foto: Tatiana Belova / Shutterstock

Američka Federalna komisija za komunikacije dodala je rusku kompaniju za sajber bezbednost Kasperski Lab na listu subjekata koji predstavljaju „neprihvatljiv rizik po nacionalnu bezbednost SAD“, navodi se u izveštaju Blumberga

Ovo je prvi put da je ruska kompanija dodata na listu, koju inače čine kineske kompanije, poput Huaveja i ZTE.

Pogledajte još

Preduzećima u SAD je zabranjeno da koriste federalne subvencije obezbeđene preko FCC-ovog Fonda univerzalnih usluga za kupovinu bilo kojih proizvoda ili usluga od kompanija sa liste. Pored Kasperskog, FCC je u petak na svoju listu dodao i China Telecom i China Mobile International USA.

„Drago mi je što su se naše agencije za nacionalnu bezbednost složile sa mojom procenom da su China Mobile i China Telecom ispunili prag neophodan za dodavanje ovih entiteta na našu listu“, u saopštenju za štampu (PDF) je predsednica FCC-a Džesika Rozenvorcel. „Njihov dodatak, kao i Kasperski Labs, pomoći će da zaštitimo naše mreže od pretnji koje predstavljaju kineska i ruska državna tela koja žele da se bave špijunažom i da nanesu štetu američkim interesima.

Kasperski je odgovorio na potez FCC-a u saopštenju za javnost na svom sajtu, rekavši da je odluka agencije „doneta na političkim osnovama“ i da kompanija „ostaje spremna da sarađuje sa američkim vladinim agencijama u rešavanju problema FCC-a i zabrinutosti bilo koje druge regulatorne agencije.”

U 2017, ruski obaveštajci su navodno koristili antivirusni softver Kasperskog za krađu poverljivih dokumenata iz Agencije za nacionalnu bezbednost — tvrdnju koju je moskovska kompanija demantovala. Kasnije te godine, bivši predsednik Donald Tramp potpisao je nacrt zakona o zabrani upotrebe proizvoda kompanije Kasperski od strane saveznih agencija nakon što je optužio kompaniju da ima veze sa Kremljom.

***

BONUS VIDEO:  Sajber dejstva su sastavni deo ovog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar