Koka Kola, Coca Cola, Epl, Apple, Mekdonalds, McDonalds, Masterkard, MasterCard, kompanije, otišle iz Rusije, Rusija, ekonomija,
Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Kommersant Photo Agency / ddp USA / Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Alexey Suhorukov / Sputnik / Profimedia

Kako se nastavlja ruska invazija na Ukrajinu, sve veći broj kompanija obustavlja prodaju svojih proizvoda i usluga u Rusiji.

Veliki tehnološki giganti poput Majkrosofta i Epla su već obustavili svoje poslovanje u toj zemlji, restorani brze hrane poput MekDonaldsa zatvorili objekte, a proizvođači igara poput Rockstar i EA više ne prodaju svoje igre u Rusiji.

Druge kompanije, najčešće vlasnice društvenih mreža, su sankcionisale Rusiju na drugim poljima suzbijanjem ruskih državnih medija Sputnik i RT.

Spisak kompanija koje se pridružuju sankcionisanju  je svakog dana sve veći, a u ovom članku ćemo pokušati da izdvojimo spisak svih najznačajnijih kompanija koje su do sada to učinile.

Apple

Tehnološki gigant je prvo obustavio prodaju svojih proizvoda u Rusiji, a zatim i ograničio usluge poput Epl Peja (Apple Pay). Pored toga, kompanija je onemogućila neke funkcije u Apple mapama u Ukrajini kako bi zaštitila civilno stanovništvo.

Google

Iako korisnici u Rusiji i dalje mogu koristiti pretraživač, kompanija je u potpunosti obustavila oglašavanje u zemlji. Ovo uključuje i prihod od oglasa sa Jutjuba, pretrage i svih ostalih Guglovih platformi za oglašavanje.

Pojedine funkcije na mapama su onemogućene, kao i kupovina aplikacija i ostalog sadržaja na „Plej“ prodavnici.

Jutjub je najavio da će ukloniti sve video snimke koji poriču ili banalizuju rusku invaziju na Ukrajinu. Pored toga, kompanija je obustavila i Jutjub premijum i Gugl klaud, a korisnicima u Rusiji je onemogućeno i unovčavanje sadržaja na Guglovim platformama.

Možda vas zanima

Netflix

Najpopularnija platforma za gledanje filmova i serija na svetu je prošle nedelje u potpunosti obustavila svoje poslovanje u Rusiji.

„S obzirom na okolnosti, odlučili smo da obustavimo pružanje naših usluga u Rusiji“ istakao je portparol Netfliksa za američki list Varajeti.

Netfliks je takođe suspendovao sve filmske projekte i dalje akvizicije u zemlji.

Disney

Dizni je zaustavio sva dalja prikazivanja svojih filmova u bioskopima širom Ruske Federacije, uključujući sve nadolazeće naslove.

Kompanija je takođe obustavila i licenciranje sadržaja i proizvoda, svoje televizijske kanale, lokalnu produkciju, časopis Nacionalne Geografije, kao i obilaske i aktivnosti u svojim tematskim parkovima.

Microsoft

Majkrosoft je prošle nedelje saopštio da obustavlja prodaju svoje poslovanje u Rusiji i da suspenduje prodaju svih svojih proizvoda i usluga u zemlji.

Kompanija ja nekoliko dana pre ove odluke sankcionisala i ruske državne medije.

Microsoft je tom prilikom uklonio aplikacije ruskih medijskih kuća Russia Today (RT) i Sputnik iz svojih digitalnih prodavnica i zabranio oglašavanje medija pod ruskom državnom kontrolom.

Samsung

Jedan od najpopularnijih proizvođača pametnih telefona na svetu je obustavio isporuke svojih uređaja u Rusku Federaciju od 4. marta.

„Zbog trenutne geopolitičke situacije, isporuke u Rusiju su obustavljene. Nastavljamo da aktivno pratimo ovu složenu situaciju kako bismo odredili naše naredne korake“, naveli su u saopštenju.

Oni su dodali da aktivno prate situaciju i da se u skladu sa tim prilagođavaju kako bi odredili naredne korake.

Foto:Shutterstock
McDonalds

Čuveni američki lanac brze hrane MekDonalds je najavio da zatvara čak 850 restorana širom Rusije. Ova odluka a je dovela do ogromnih gužvi ispred restorana.

MekDonalds bi zbog ove odluke mogao da pretrpi velike gubitke s obzirom da oko 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda dolazi iz Rusije i Ukrajine.

Coca-Cola

Iz Koka-kole su u utoprak saopštili da obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji.

Iz kompanije su dodali da stoje uz sve ljude koji trpe posledice tragičnih događaja u Ukrajini i da će se prilagođavati situaciji kako se bude menjala.

Starbucks

„Danas smo odlučili da obustavimo sve poslovne aktivnosti u Rusiji“, istakao je u poruci svojim zaposlenima izvršni direktor Starbaksa Kevin Džonson.

On je dodao se obustavlja rad svih Starbaks prodavnica u zemlji, a da će zaposlenima u Rusiji biti pružena dodatna podrška.

Džonson je osudio rusku invaziju na Ukrajinu i dodao da kompanija stoji uz sve pogođene ovom situacijom.

Pročitajte još

Nintendo

Čuvena gejming kompanija je onemogućila svoju digitalnu prodavnicu za prodaju igara u Rusiji.

„Zbog suspenzije plaćanja u rubljama i nemogućnosti obrade transakcija, Nintendo e-šop je stavljen u režim održavanja do daljeg“, navela je kompanija u saopštenju za Verge.

Intel

Tehnološki gigant najpoznatiji po svojim procesorima je suspendovao sve isporuke čipova kupcima u Rusiji i Belorusiji.

PayPal

Kompanija za međunarodni prenos novca i plaćanja je zaustavila svoje usluge u Rusiji tokom vikenda.

Tim povodom je izvršni direktor kompanije istakao da stoji uz urakjinski naord i da osuđuje nasilne vojne akcije Rusije u Ukrajini.

Visa i Mastercard

Kompanije za finansijske usluge Visa i Mastercard objavile su da obustavljaju poslovanje u Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na susednu Ukrajinu.

Rockstar Games

Rusi su ostali i bez čuvene igre GTA.

Američki proizvođač i izdavač video igara Rockstar Games, sa sedištem u Njujorku, zaustavio je prodaju svojih igara u Rusiji i Belorusiji.

Sony Playstation

Sonijevo Plejstejšn odeljenje saopštilo je da se pridružuje drugim kompanijama i obustavlja svoje poslovanje u Ruskoj Federaciji.

Portparol kompanije je u saopštenju pozvao na mir i istakao da nadalje suspenduju sve isporuke hardvera i softvera u Rusiju.

Pored toga, digitalna prodavnica igara „Plejstejšn Stor“ više neće biti dostupna ruskim korisnicima.

TikTok

Najbrže rastuća mreža na svetu je obustavila striming uživo i objavljivanje novog sadržaja u Rusiji.

Kompanija je prošle nedelje istakla kako ovo čini u skladu sa novim Zakonom o lažnim vestima u Rusiji. Oni su dodali da su potrebna dalja ispitivanja bezbednosnih implikacija koje novi zakon ima na mrežu.

Snapchat

Snepčet ostao dostupan kao sredstvo komunikacije, ali je kompanija obustavila oglašavanje i prodaju oglasnog prostora za građane i kompanije iz Rusije i Belorusije.

BMW, Ford, Honda

I proizvođači automobila su se pridružili sankcionisanju Rusije.

BMW je obustavio izvoz u Rusiju, kao i proizvodnju u ruskom gradu Kalinjingradu.

Ford, Honda i GM su do daljeg obustavili poslovanje u Rusiji.

Foto:Shutterstock/SergZSV.ZP
Adobe

Softverski gigant i autor programa Fotošop i drugog profesionalnog softvera za dizajn, video, zvuk i fotografiju je zaustavio prodaju i usluge u Rusiji.

Pored toga, kompanija je ruskim državnim medijima obustavila pristup svojim „klaud“ uslugama.

Iz kompanije su naveli da ovim „iskazuju svoju građansku i moralnu odgovornost i podršku demokratiji i čovečanstvu“.

Amazon

Internet prodavnica je suspendovala isporuku svih svojih proizvoda u Rusiju i Belorusiju, kaoi pristup svojim servisima poput Amazon Prajm Video usluge za gledanje filmove i serija.

Airbnb

Poznata usluga za iznajmljivanje smeštaja je obustavila sve svoje operacije u Rusiji i Belorusiji i saopštila da će ponuditi besplatni privremeni smeštaj za 100.000 ukrajinskih izbeglica.

Mnogi korisnici širom sveta su, kao znak solidarnosti, uplatili rezervacije koje nisu iskoristili kako bi to umesto njih to mogle da učine izbeglice.

Nvidia

Portparol čuvenog proizvođača čipova je rekao da kompanija više „ne prodaje u Rusiji“ ali je odbio dalje komentarisanje situacije.

Kako prenose mediji, obustava prodaje obuhvata sve proizvode kompanije.

Electronic Arts (EA)

EA je prvi uklonio sve fudbalske reprezentacije i klubove iz svojih popularnih FIFA i NHL igara, a zatim i u potpunosti obustavio prodaju svojih igara u Rusiji i Belorusiji.

IBM

Kompjuterski gigant je suspendovao sve poslove u Rusiji, a izvršni direktor kompanije je istakao da će ponuditi podršku izbeglicama u vidu zapošljavanja u kompaniji.

eu sankcije rusija
Foto: Shutterstock
Filmski studiji Vorner Bros, Paramaunt, Univerzal i Soni

Poznati američki filmski studiji su zaustavili sva trenutna i predstojeća bioskopska izdanja i prikazivanja u Rusiji. Ovde je izuzetak Univerzal, koji će uskoro objaviti spisak filmova koji ostaju dostupni u zemlji.

Rusija je kao odgovor na ovo dozvolila pirateriju sadržaja. Ruska vlada je saopštila da ruske kompanije više nemaju obavezu da poštuju pravo intelektualne svojine, niti plaćaju nadoknadu vlasnicima patenata iz zemalja koje su uvele sankcije toj zemlji.

Ovo se prvenstveno odnosi na patente kompanija, ali i na muziku, igre, filmove, serije, TV emisije i drugo.

Twitch

Platforma za striming igara je onemogućila isplatu zarade ruskim gejmerima zbog finaksijskih sankcija koje su blokirale sve moguće metode transakcija.

Sama usluga je još uvek dostupna.

Ubisoft

Čuveni francuski studijo za razvoj igara, najpoznatiji po igri „Assassin’s Creed“, je obustavio prodaju igara u Rusiji.

U svom saopštenju kompanija je istakla da preduzima dalje korake kako bi pomogla svojim zaposlenima u Ukrajini, uključujući pronalaženje stanova u susednim zemljama.

Spisak kompanija je svakog dana sve duži

Lista kompanija koje se pridružuju sankcionisanju Rusije je sve duža iz dana u dan, a skoro svi veliki multinacionalni brendovi su obustavili svoje poslovanje u toj zemlji.

***

BONUS VIDEO: Svet Rusiji uvodi samo sankcije koje ga ne bole

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar