Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Nemanja Vidić, nekadašnji srpski reprezentativac i igrač Mančester junajteda analizirao je šanse Engleske da se nađe u finalu Evropskog prvenstva.

Engleska i Danska se od 21 sat sastaju u polufinalu Euro 2020, pošto je prvi finalista u utorak uveče postala ekipa Italije.

PROČITAJTE JOŠ:

Vidić je o Engleskoj i njenom selektoru Geretu Sautgejtu, a evocirao je uspomene i na tim Srbije i Crne Gore iz kvalifikacija za Mundijal 2006.

„Nikada nisam voleo napadače. Nije u pitanju ništa lično. Neki su bili veliki igrači i sjajni ljudi, ali kolektivno, nisu mi se dopadali. Nimalo. Ako ne voliš nekoga, onda i ne želiš da igraju dobro ili da postižu golove. Čini se da ovaj tim Engleske ne voli napadače, jer im ne daju da postižu golove“, piše Vidić u svojoj kolumni za Atletik.

Naš nacionalni tim je te 2006. primio samo jedan gol u kvalifikacijama i kao prvoplasiran je otišao na Svetsko prvenstvo.

„I ja sam imao sličnu stvar sa Srbijom kada smo primili samo jedan gol na deset mečeva kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2006. Raul je postigao taj gol. Veliki igrač, ali kako je bio napadač, nije mi se dopadao. Nisam hteo da menjamo dresove, čak ni da pričam posle sa njim. Niko od nas nije očekivao da tako dobro zatvorimo odbranu. Siguran sam i da je sa Englezima isto, ali to se ne dešava slučajno. Mi smo tada znali da nismo imali najjači tim i da bismo igrali sa Španijom i Belgijom u grupi, ali odbrana nam je bila jaka, visoka i iskusna i to smo koristili do maksimuma“, ocenjuje Vidić.

Objašnjava da se ceo tim Srbije i Crne Gore tada dobro branio jer su se svi znali, narodski rečeno „u dušu“.

„Bili smo tu jedni za druge. Bili smo prijatelji, ali ne najbolji prijatelji, to nije ni važno i znali smo da odbrana koja ne primi gol bi nam dala više šansi da pobedimo. Srbija tada nije imala opcije koje Engleska ima sada, ali kao i mi ovaj engleski tim je izgrađen na odbrani, na kolektivu, pre nego na briljantnim pojedincima. Engleski defanzivci nisu najbolji na svetu, ali su snažan kolektiv i imaju ravnotežu“, kaže Vidić.

Foto: EPA/LINDSEY PARNABY

Harija Megvajera opisuje kao boljeg u dresu „tri lava“ nego u Mančester junajtedu.

„Možda nije dobar na lopti ili brz kao Rio Ferdinand, možda ne uklizava i igra glavom dobro kao što sam ja radio, ali ima kvalitete u svojoj igri“, priča Vidić.

Analizirao je i dublje šta je Engleska uradila posle Rusije i polufinala od pre tri godine.

„Njegov tim je ranije više pritiskao i visoko, igrao je na kreativnost i brzinu. Sada ne gleda samo kako da igra lepo, već da postiže rezultate i da dođe u situaciju da uzme trofej. Bio sam iznenađen što nije više igrao sa Rašfordom, Filom Fodenom i Džejdonom Sančom, ali osećam da je mislio da je način da se osvoji turnir igra od pozadi. Od samog početka je doneo tešku odluku da se fokusira na odbranu i bio je u pravu“, priznaje Vidić.

Foto: EPA/AHMAD YUSNI

Nemanja se čak šalio sa saigračima iz Mančester junajteda pre velikih takmičenjima na kojima bi se od Engleske po pravilu očekivale velike stvari.

Englezi dugo nisu ništa osvajali, ali nije ni Srbija, što Vidić takođe piše, uz osvrt na poraze od Holandije, Argentine i Obale Slonovače u Nemačkoj.

„Sa Srbijom, otišli smo na Mundijal i tamo se sve raspalo. Bio sam suspendovan na prvoj utakmici i onda sam se povredio pred ostale. Imali smo još povreda, izgubio se balans tima i primili smo šest golova od Argentine, 6:0. Od najbolje odbrane za minu smo došli do najgore. Nismo bili ni jedno ni drugo. Hoće li se to desiti Engleskoj? Oni nemaju povrede i suspenzije. Veruju u sebe, igraju kod kuće i pobeđuju jer su sredili odbranu. I svi su još uvereniji pod komandom Sautgejta jer ga sada znaju i on je bivši defanzivac,neko ko je sposoban da donosi teške i kontroverzne odluke da se brani kod kuće. Ipak, u pravu je“, zaključuje Vidić.

BONUS VIDEO: Kako su Italijani rastužili Špance i pobedili na penale

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)