Nemac izbacio Mađarsku, pa gestom podržao homoseksualce

Podeli:
Leon Gorecka
Foto: EPA-EFE/Lukas Barth-Tuttas / POOL

Leon Gorecka, fudbaler Bajerna koji je poznat po aktivizmu, postigao je pogodak kojim je Nemačka ostala u takmičenju, a istovremeno izbacila Mađarsku sa Evropskog šampionata (2:2). Nakon toga je napravio jedan gest koji je izazvao mnogo pažnje.

Malo je nedostajalo Mađarskoj da napravi pravu senzaciju u „grupi smrti“ i da izbaci Nemačku, ipak Gorecka je u 84. minutu postigao pogodak i izbacio Mađare iz takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Najvažniji gol je proslavio tako što se okrenuo prema navijačima Mađarske i rukama složio simbol srca, te tako poslao poruku ljubavi.

Ipak, bilo je tu mnogo više od same proslave zbog čitave predigre koja je pratila susret.

To je zapravo bila podrška podrške homoseksualcima zbog rastuće i institucionalne homofobije u Mađarskoj, a Nemac je poznat po tome što je više puta javno podržao LGBT zajednicu.

Nakon utakmice je objavio fotografiju proslave pogotka uz poruku „Širite ljubav. Daaa!“

Naravno, ono što je on uradio želela je da uradi i minhenska vlast. Ipak, nije im dozvoljeno da stadion bude osvetljen u duginim bojama jer je UEFA odlučila to da spreči kako se ne bi ulazilo u politiku. Ovo bi zapravo predstavljao odgovor Mađarskoj na izglasavanju zakona koji „promovisanje homoseksualnosti“ među malolenticima.

Vlast u Minhenu je ovako želela da pokaže da zakon nosi ka daljem obespravljanju lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih ljudi, te je navela da ovo predstavlja ograničavanje vladavine zakona i osnovih sloboda u Mađarskoj.

Ipak, ono što nije dozvolila UEFA sproveli su sami nemački navijači. Na tribinama je bio ogroman broj zastava u duginim bojama,  a jedan od njih je istom zastavom mahao ispred fudbalera Mađarske.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar