„Nećemo klečati na Evru, Hrvati to ne rade“

EURO 2020 10. jun. 202116:46 > 20:33
Podeli:
Luka Modrić, Karasko, Fudbalska reprezentacija Hrvatske, Belgije
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Veliku pažnju privuklo je saopštenje Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) u kome stoji da igrači sigurno neće klečati na početku meča u znak borbe protiv rasizma.

Ovog četvrtka je HNS odlučio da se oglasi zvaničnim saopštenjem.

PROČITAJTE JOŠ

„Hrvatski fudbalski savez i hrvatski reprezentativci uvek i svugde osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu.

Hrvatski fudbalski savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na izbor kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali pre utakmice s Belgijom kako neće klečati, te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski fudbalski savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obavezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije.

U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim delima kroz cijelu karijeru pokazuju da cene svaku osobu, suigrače i protivnike, te ne rade razliku po socijalnim, rasnim, verskim, etničnim ili drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i Hrvatski nogometni savez“, stajalo je se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram