Raspad Francuza: Svađe i optužbe kao da su sa Balkana

Podeli:
Euro 2020, Francuska, Švajcarska
Foto: EPA-EFE/Marko Djurica

Svetski šampion Francuska je doživeo šokantnu eliminaciju sa Evropskog prvenstva porazom od Švajcarske. Penal rulet u meču punom preokreta stao je na stranu Švajcaraca, a u Francuskoj je krenuo da se pojavljuje prljav veš.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je Didije Dešan rekao svim igračima na poslednjem zajedničkom obroku nakon eliminacije da će on stati ispred medija i prihvatiti ulogu glavnog krivca za debakl na Evru, mnoge stvari su isplivale na površinu.

Koliko god da je Dešan želeo da bude jedini krivac i da igrače uveri da ovaj poraz treba da im bude motivacija da uzvrate udarac sledeći put, ni on nije mogao da spreči neke stvari.

Prvo su se pojavili televizijski snimci na kojima se vidi žučna svađa između majke Adrijena Rabioa, Veronike i oca Kilijana Mbapea Vilfreda koji se odvijao u žučnom tonu, nakon promašenog odlučujućeg penala.

Veronika je bila ta koja sve vreme govori, a u francuskim medijima se pojavila informacija da je Kilijana optužila za nadmenost i aroganciju i da bi trebao da dobije jednu ili dve vaspitne po zadnjici.

„Sramotno je kako je šutnuo onaj penal za igrača njegovo nivoa. Šutnuo je previše slabo, nadam se da ćeš reagovati“, rekla je Veronika navodno Kilijanovom ocu.

Da stvar bude još bizarnija, to nije bio jedini njen obračun te večeri, jer francuski mediji navode da je ušla u konflikt i sa članovima porodice Pola Pogbe kojeg je istakla kao glavnog krivca za treći gol Švajcarske.

Euro 2020, Francuska, Švajcarska
Foto: EPA-EFE/Vadim Ghirda

Ona je od ranije poznata po burnim reakcijama i svađama kada je njen sin u potanju, pa mnoge to nije začudilo, a navodno je reagovala kada je jedan član Pogbine porodice prokomentarisao loš potez njenog sina.

Da situacija u svlačionici Francuske nije idealna i da među ekipom ne vlada jedinstvo pokazuje i jedan detalj.

Igrači koji dolaze iz španskih klubova, Klemon Lengle, Rafael Varan i Antoan Grizman nisu se vratili sa ostatkom reprezentacije u Francusku, već su odvojeni od ostatka ekipe otputovali u Španiju.

Jedan od bizarnijih momenata koji govori o situaciji i ogromnoj količini arogancije među „trikolorima“ jeste kuknjava na smeštaj koji su imali u Budimpešti jer je nekim igračima smetao smeštaj u centru grada i želeli su luksuzniji smeštaj. Jedan igrač se čak žalio da se prozor u sobi ne otvara do kraja.

Problem je nastao pred meč sa Portugalom kada su umesto u smeštaju 40 kilometara izvan grada, završili u Meriot hotelu, a „Lekip“ piše da je tot oliko iznerviralo igrače da je Pol Pogba napravio pravu dramu i lično od Dešana tražio da ekipa momentalno napusti hotel.

Ako su priče o neudobnim hotelima, svađama roditelja i ličnim pikanterijama stvari koje mogu da se podvedu pod jeftine petparačke priče, slike sa terene u završnici meča Francuske i Švajcarske govore neke više nego očigledne stvari.

Dok su Švajcarci pre izvođenja penala stajali zagrljeni bodreći jedni druge, Francuzi su bili raštrkani u grupama od dv ali tri igrača.

Karim Benzema, reprezentacija Francuske
Foto: EPA/SEBASTIAO MOREIRA

Povratak Karima Benzeme je imao svoju specifičnu težinu koja nije pomogla boljoj atmosferi kod Francuza.

Napadač Reala je posle pet godina izgnanstva zbog seks skandala u koji je bio uključen zajedno sa nekadašnjim reprezentativcem Matijasom Valbuenom, nije bio ni u sjajnim odnosima sa Olivijeom Žiruom. Benzema je svojevremno uvredio Žiru kada je njihovu borbu za mesto prvog napadača u reprezentaciji uporedio kao borbu Formule 1 i kartinga.

Žiru očigledno nije zaboravio na to, a nije pomogla ni činjenica da je Benzema dobio prednost u odnosu na njega tokom Evra, pa nije propustio priliku da kritikuje njegov povratak pred prvenstvo.

Mnogi izveštaji sa lica mesta govorili su da u Francuskoj nije idealna sitaucija, a legendarni Patrik Vijera je komentarisao da u ovom timu ne vidi ni trunku zajedništva.

Tako je reprezentacija koja je došla kao najveći favorit za titulu postala žrtva unutrašnjih poraza i loših izbora.

Dešan kao selektor nije uspeo da pobedi u utakmici sa egom svojih igrača, a ni sam nije vukao preterano smislene poteze. Od ekipe koja ima po dva vrhunska igrača na svakoj poziciji, Dešan nije uspeo da stvori smislen sistem kada je igra u pitanju, kojim bi se ovakve turbulencije prevazišle.

Dekadencija i nadmenost ume da bude opasna stvar, pogotovo kad se olako ušuškate u hvalospeve i zvezde u koje vas kuju čak ikad ima dobrih razloga za to. Ako se zaboravi na čvrst oslonac i osećaj realnosti, obično sledi bolan pad.

Ipak, kada je Francuska u pitanju, kod njih razloga za brigu ne bi trebalo da bude previše. Ogroman igrački kvalitet koji imaju im omogućava da naprave neophodne rezove ukoliko procene da će to popraviti situaciju, a pre toga će se po prvi put raspravljati o poziciji Didijea Dešana koja je pre Evra bila nesporna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar