Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ivica Kralj, proslavljeni srpski golman govorio je za Nova.rs o finalu Evropskog prvenstva i o čitavom turniru.

PROČITAJTE JOŠ

On smatra da su Italijani zasluženo pobedili.

„Englezi su otvorili kako su hteli utakmicu, ali su Italijani preuzeli i igru i zasluženo došli do izjednačenja. Bili su za nijansu bolji rival u toj utakmici“, analizira Kralj meč do penala.

Tu su na scenu stupili golmani, za koje naglašava da su bili ključ.

„Uvek je tako u penalima. Kvalitetna je bila utakmica, dostojna finala prvenstva Evrope. Italijani su zasluženo osvojili titulu zato što su od drugog kola bili dominantni“ kaže Kralj.

On ističe da je čitav turnir bio izuzetno zanimljiv.

„Englezi su imali tu prednost što su igrali čak šest utakmica u Londonu, i to je bilo na njihovoj strani. Celo prvenstvo je bilo vrlo interesantno, malo neobčino s obzirom na to da se igralo u 12 gradova u Evropi. Bilo je dosta iznenađenja što pokazuje da kvalitet nije iznenađenje, a istovremeno nije bilo nekog autsajdera ili ekipe koja je baš razočarala“, objašnjava on.

Foto: EPA-EFE/Julio Munoz

Kralj smatra da je fudbal bio kvalitetan.

„Igralo se otvorenije, bila je puno iznenađenja, što pokazuje da nije bilo izrazitih favorita. Gledali smo kvalitetan i lep fudbal“.

On ne krije da su ga Italijani  odigrali iznad očekivanja.

„Italijani su najprijatnije iznenađenje, s obzirom da nisu učestvovali na poslednjem Svetskom prvenstvu. Promenili su dosta ekipu i igrali su fantastično. Navikli su nas da igraju tvrdo, na 1:0, a ovde su igrali najstandardije od samog starta“ isitiče Kralj.

Iz golmanskog ugla je objasnio koliko se promenila pozicija na kojoj je on proveo karijeru.

„Činjenica je da su golmani postali više igrači nego što brane. Ukoliko ne igrate dobro nogom, to se oseti, unese nesigurnost u ekipu. Na celom prvenstvu nismo videli golmana koji su igrali loše nogom“, kaže Kralj.

On na primeru Unai Simona objašnjava koliko je komplikovano biti golman.

„Činjenica je da je teško vratiti se posle kiksa kakav je imao Unai Simon protiv Hrvatske, ali kad ste na toj poziciji morate da budete spremni na sve. On brani kvalitetno u španskoj ligi i na kraju je pokazao veličinu da se vrati iz neprijatne situacije. Zamalo da bude dva puta heroj posle penal serije. Golman mora da se nosi sa svim tim negativnim stvarima tokom utakmice. Ne možete biti kvalitetan i na pravom nivou ako niste spremni za takve situacije“, kaže Kralj za naš portal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)