rio tinto
Foto: Screenshot NOVA S

Gosti Jutarnjeg programa Probudi se Televizije NOVA S bili su predstavnica komaonije Rio TUInto i aktivista za zaštitu životne sredine koji su poveli žustru polemiku o uticaju koji bi ova kompanija mogla da ima na okolinu Loznice.

Viša savetnica za zaštitu životne sredine kompanije Rio tinto Margareta Milosavljević i Miroslav Mijatović iz podrinjskog antikorupcijskog tima govorili su o budućnosti rudnika Rio Tinto rudnik u okolini Loznice.

Kako je podsetila voditeljka Nevena Madžarević, o ovom projektu se nije mnogo znalo pre godinu dana, ali onda je i domaća i svetska javnost počela da polemiše o gradnji rudnika kod reke Jadar. Dok Rio Tinto istrajava da se rudnik izgradi, aktivisti istrajavaju u borbi da to promene zbog uticaja na životnu sredinu.

Pročitajte još:

„Elaborat kompanije je jedan od najboljih koji su stručnjaci videli, ali njihov izveštaj o ekonomskoj efikasnosti, o vrstama aktivnosti je skoro ceo zatamnjen. Skoro sve je zatamnjeno o troškovima, nije transparentno, a uložili su 209 miliona dolara“, kazao je Miroslav Mijatović.

Na to je Margareta Milosavljević napomenula da ona ne zna ništa o tome.

„Uradili smo onako kako treba, nemoguće je da je problem transparentnost ako već kažu da je naš elaborat najbolji.“

Međutim, Mijatović je istakao da je sumnjivo što se kriju imena profesora sa Rudarskog fakulteta koji su im radili studije.

„Mi nismo ljuti na Rio Tinto, oni se ponašaju kako im institucije dozvoljavaju.“

Na to je Margareta Milosavljević istakla da Rio Tinto radi u skladu sa zakonom i transparentno.

Voditeljka Nevena Madžarević ju je pak pitala kako je to tako ako je dokument o ekonomskom poslovanju polovično zatamnjen.

„To su podaci o ekonomskim brojkama, a ja sam ovde zbog zaštite životne sredine.“

Mijatović se nadovezao i dodao su to troškovi koje Rio Tinto prikazuje istraživanjima.

„Mene zovu ljudi iz sveta i kažu da je nemoguće da je potrošeno 209 miliona dolara. Takođe, oni ne slušaju ljude koji su u obuhvatu rudnika. U njihovom info-centru me nisu pustili na razgovor jer se nisam najavio.“

Milosavljević je istakla d aje tako zbog korone, dok je Mijatović napomenuo da je ključno to što ne postoji odgovor na pitanje kako će kompanija izvršiti evakuaciju podzemne vode, u kojima ima povišene koncentracije sulfata, hlorida…

„Mi ćemo tu vodu koristiti u proizvodnji“, kazala je Milosavljević, a Mijatović kontrirao da je to – laž.

„Kako ćete da uklonite taj arsen? Nemaju rešenje za to. Šta će biti u toj jalovini… Pokušavaju da je premeste na 100 metara od reke Jadar jer im je to isplativije. A juče smo tamo imali poplave“, kazao je Mijatović i zaključio da polovina ulaganja komanije treba da ide na zaštitu životne sredine.

Na pitanje kako će rešiti poplave Jadra ako budu vraćali vodu u nju, makar je prečistili, Margareta Milosavljević je kazala da će firma uraditi sisteme zaštite koje će odobriti nadležne institucije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram