Žrtve podvođenja Palme javile se organizaciji ASTRA

Emisije 12. maj. 202123:27
Podeli:
Pregled dana
Foto: NewsmaxAdria

Žrtve Dragana Marković Palme javile su se ASTRI saznaje "Pregled dana". Prethodno je Marinika Tepić upitala šta je sa telefonom koji je navodno policija zaplenila pre godinu dana, a u kojem su fotografije i snimci nagih maloletnih devojčica - i to ćerki Palminih najbližih saradnika. Sve toliko jezivo zvuči da se nadamo da tužilaštvo raspolaže dokazima. Palma sve poriče. Jedna od žena kaže 'Marinika je zloupotrebila moju privatnu situaciju'. Detalje daje Jasmina Dobrilović

Vreme je da se oglase sirene za uzbunu o aferi Palma. ‘Pregled dana’ saznaje da su se žrtve anonimno javile posle optužbi potpredsednice stranke Slobode i pravde Marinike Tepić da je narodni poslanik i predsednik stranke Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma podvodio devojke, među kojima su i maloletnice.

Žrtve su se neke javile i sve su rekle da ne žele da se uključe.

Pregled dana: Vama su se javile?

Tanja Ignjatović AUTONOMNI ŽENSKI CENTAR: Javile su se Astri kao organizaciji, ja sam na medijima pozivala žrtve da se jave Astri zato što je to organizacija i Atini jer su to organizacije koje se bave organizovanim kriminalom i potpuno znaju dakle, koliko bezbednosni rizik može biti za njih.

Opasnije je nego nasilje u porodici i zbog veličine moći koju ima Dragan Marković Palma a žrtve su toga svesne, ističe Ignjatović.

„Nisu one samo zabrinute za sebe, mislim da su zabrinute i za sve članove svoje porodice, za svoje rođake, za svoju decu, u zavisnosti od koje kojih jel. Bol te stigme, srama i koje one mogu da nose i slične stvari. Dakle, mi moramo da čujemo da neko od najodgovornijih kaže: bezbedne ste i mi vam garantujemo bezbednost“ kaže Tanja Ignjatović.

Odgovorne traži i Tepić iznoseći nova saznanja.

„Da li su Tužilaštvu dostavljeni dokazi iz mobilnog telefona najbližeg Palminog saradnika koji je policija zaplenila pre nekog vremena a u kome se nalaze fotografije i snimci nagih maloletnih devojčica? Da stvar bude gora, radi se o maloletnim ćerkama Palminih najbližih saradnika koji se u ovom momentu nalaze na najvišim javnim funkcijama u Jagodini“ rekla je Tepić.

Tepić kaže da je telefon zaplenjen tokom izbornog dana, 21. juna prošle godine kada je uhapšena jedna osoba iz Jagodine. Kaže da zna kome pripada telefon, ali ne otkriva ime osobe objašnjavajući da je značajno i to

„Da su se i ljudi iz Palminog najdirektnijeg okruženja pa čak i ako neke od njih grize savest i smatraju se saučesnicima odlučili da pomognu“ upitala je Tepić.

Nije prošlo mnogo, oglasio se i glavni akter afere.

„Nikakve veze nemam ni sa kakvim snimcima, ni sa moblinim telefonima bilo čijim, a kamoli sa ćerkama mojih bliskih saradnika, niti sa bilo čijim ćerkama. O tim slikama iz telefona oglasiće se majka tih devojaka koje su na snimcima i saopštiti o čemu se radi“ rekao je danas Dragan Marković Palma.

„Nismo ni sumnjali u te njegove reči“, oglasila se direktorka Centra za socijalni rad, Biserka Jakovljević.

„Marinika Tepić, žena kojoj ništa nije sveto, prvo je rekla da su sve žene zaposlene u javnom sektoru u Jagodini lakog morala i tako nas sve najteže uvredila
Ta žena čiji je telefon oduzet nije Palmina saradnica, već je na izborima bila u opozicionoj grupi građana, tako da je to još jedna u nizu laži da je telefon u vlasništvu najbliže Palmine saradnice“ rekla je Biserka Jakovljević.

I dok se slučaj rešava preko medija, Tužilaštvo se ne oglašava niti šalje poruku da će žrtve biti zaštićene.

„Bez toga, ja mislim da je potpuno mudro da one naprave strategiju kada će, kome će i kako će da kažu i da li će uopšte da kažu jer one naravno moraju da vode računa o svom životu“ kazala je Tanja Ignjatović.

„Tužilaštvo se nije baš pokazalo kao kao neko ko predvodi akcije o bilo kojoj oblasti da govorimo, bilo da govorimo o borbi protiv korupcije ili da govorimo o ovim ozbiljnim krivičnim delima koje se ovde stavljaju na teret. Oni moraju preuzeti svoju ulogu u društvu, jasno pokazati koje će postupke voditi i da na osnovu činjenica mi sada govorimo o slučaju Palma a ne na osnovu samo onoga što se u ovom trenutku piše u medijima“ smatra Milan Antonijević, pravnik.

Kako je moguće da tužilaštvo nije reagovalo ni u slučaju tvrdi da MUP ima telefon skoro godinu dana?

„Vredi ih podsetiti na sve ono što su činjenice, da li su ranije ukoliko je bilo ko od onih koji se ovde pominju bio na nekim merama ako su došli do podataka i o ovom krivičnom delu tražeći neka druga, oni su bili dužni da pokrenu postupak, bili su dužni da pokrenu i taj predistražni postupak i da se prikupe informacije, da se spreči uticaj na svedoke“ kaže Antonijević.

A juče je izjavu u Beogradu dao jedan od svedokakoji je izneo svoja saznanja za period od 2010. do 2015. godine, kaže Tepić. Svedok čiji je iskaz emitovala 19. aprila podneo je i krivičnu prijavu protiv Markovića zato što je on otkrio njegov identitet. Narodni poslanik i predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković više puta je negirao navode da je podvodio maloletnice tvrdeći da je sve laž.

Komentari

Vaš komentar