"Za 142, protiv 18, nije glasalo 15 od ukupno 175, pa konstatujem da je Narodna skupština usvojila predlog zakona", rekao je Vladimir Orlić i tek tako - na brzinu, skinuti su sa dnevnog reda i usvojeni novi medijski zakoni - Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima.

Najveća zamerka dela javnosti je što “Telekom” može da bude vlasnik medija i što Regulatorno telo za elektronske medije (REM), nije u obavezi da postupa po žalbama građana. Ipak, kako je “Telekom”, suprotno Medijskoj strategiji, i dosad osnivao televizije i sajtove, možemo se zapitati u čemu će biti razlika. U prilog tome svedoči i poslednje istraživanje CINS-a, koje pokazuje da su televizije s nacionalnom frekvencijom i dosad  zarađivale milione evra emitujući više reklama nego što je zakonom dozvoljeno, a da REM nije reagovao.

O svemu ovome razgovarali smo u jutarnjem programu „Probudi se“ sa Željkom Bodrožćem, predsednikom Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Teodorom Ćurčić, novinarkom CINS-a i jednom od autorki pomenutog istraživanja.

Bodrožić je upozorio da deo kritičke javnosti osnovano sumnja da sledi medijski mrak.

– U svetu država pokreće samo sportske ili zabavne kanale, a kod nas vlast želi potpunu kontrolu nad medijima. „Telekom“ već pet godina krši zakon. Privatni mediji povlače investicije. EU je dala prećutnu saglasnost za ove zakone, oni stalno misle da u Srbiji ima većih problema od medija. Vlast ima ogroman teren, a mi samo N1 i Novu – rekao je Bodrožić i dodao da su u Srbiji privatni mediji preuzeli ulogu javnog servisa.

Ćurčić smatra da je REM i dosad mogao da radi kako trebe, ali je to odbijao.

– Televizije s nacionalnim frekvencijama krše pravilo o reklamama. Kada imate neki problem, nećete pozvati TV Pink – smatra Ćurčić.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO Tanja Maksić iz BIRN-a pojasnila šta u praksi znači usvajanje medijskih zakona: Telekom ima mogućnost da potpuno poremeti medijsku scenu u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar