Vučković: Ne menjamo stvari heštegovima već emancipacijom

Emisije 24. okt. 202102:21 > 02:23
Podeli:
Milica Vučković Foto: Newsmax Adria

Spisateljica i slikarka Milica Vučković, autorka jedne od najpopularnijih knjiga ove godine "Smrtni ishod atletskih povreda" govorila je večeras u emisiji "Pregled dana" o emocionalnom nasilju i objasnila zašto je pre par meseci rekla da je "saborac onih koji ćute".

Njena knjiga „Smrtni ishod atletskih povreda“ govori o patološkim emotivnim vezama, autorka rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije, njihovu suptilnost i postepenu gradaciju. Svoju junakinju, snažnu i nezavisnu ženu, potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da trpe i ćute ili da veruju da ljubav mora i treba da boli.

Na konstataciju Gorana Dimitrijevića da se knjiga sa takvom tematikom na neki način poklopila sa više slučaja prijavljivanja nasilja nad ženama, kao i pokretima koji su sledili, Vučkovićeva vremensko podudaranje ocenjuje kao slučajno i kaže da takvi pokreti ne mogu mnogo da promene, već da je za suštinsku promenu svesti potrebna emancipacija.

„Nešto se menja, naizgled. Ja imam nepopularno mišljenje da svi ti pokreti, koje sam nazvala aktivističkim franšizama, a što je mnogima zasmetalo, prave jednu buku a ja ne vidim da imaju neke objektivne posledice, ili boljitke u društvu. Zato što boljitak ne može da dođe sa te strane, već može da dođe sa strane emancipacije, koju ja pokušavam kroz knjigu da sprovedem. Ne mislim da možemo da promenimo stvari kozmetički i spolja, tako što ćemo napisati heštegove i na taj način se baviti temama. Već prosto onima koji jesu žrtve osvestiti njihove pozicije, ili na primer njihove patologije. Ili im ukazati na njhove nedostatke znanja i objasniti im što su tu gde jesu,“ kazala je spisateljica.

Ceo razgovor pogledaje u videu ispod:

Komentari

Vaš komentar