Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić, imenovan je za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova. Odluku o imenovanju potpisao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Mesto ministra za zajednice i povratak bilo je upražnjeno skoro mesec dana od kada je bivši ministar Goran Rakić iz Srpske liste podneo ostavku.

Portparol Visokog predstavnika EU Peter Stano pozvao je Beograd i Prištinu da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu i na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije. Stano je u reagovanju povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra za zajednice rekao da je od vitalnof značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu. Njegova izjava izazvala je burnu reakciju predsednika i premijerke Srbije.

Aleksandar Vučić je u verlo emotivnom telefonskom uključenju sinoć u program televizije „Pink“ stav EU nazavao sramnim, za Kurtija je više puta rekao da je teroristički ološ a za Nenada Rašića i Radu Trajković da su najgori srpski ološi i kvislinzi. Ana Brnabić, premijerka, reagujući na izjavu Petera Stana navela je da je takva reakcija sramota EU i da imenovanje Rašića nije samo u suprotnsti sa Briselskim sporazumom već u suprotnosti sa voljom naroda iskazanom na izborima. Poručila je i da Srbija neće prisustvovati samitu EU – Zapadni Balkan koji se održava 6.12. u Tirani.

Sprka lista je saopštila da je premijer Kurti protivustavno imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i najavljuje da će protiv te odluke podneti žalbu Ustavnom sudu Kosova. Kuri je imenovanjem Rašića prekršio ustav koji kaže da se za imenovanje ministra iz srpskog naroda a koji nije poslanik mora imati saglasnost većine srpskih poslanika, što Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku poslanika Srpske lista, navodi se u saopštenju.

Koliko god funkcija da im Kurti dodeli, Rada Trajković i Nenad Rašić neće imati podršku srpskog naroda jer su na izborima imali broj glasova koji je na nivou statističke greške a politiki gledaju kroz prizmu ličnog interesa, saopštava Srpska lista navodeći da Trajković i Rašić nisu predstavnici srpskog naroda već potkupljene ikebane koje fingiraju multietničnost i predstavljaju Kurtija a ne kosovske Srbe.

U Dnevniku na Nova S sinoć je gostovao upravo novi ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić.

Prilog pogledajte u vrhu ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO Nenad Rašić iz PDS-a: Rekao sam Vljosi Osmani da izbori mogu da posluže samo za podizanje tenzija ali i nasilja

Komentari

Svi komentari (0)