Razgovor Vučića i Kurtija pokazao da su stavovi još daleki

Emisije 16. jun. 202108:26 > 11:13
Podeli:
Dragan Blagojević

Dugogodišnji dopisnik Bete iz Brisela Dragan Blagojević povodom vrlo kontradiktornih izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i premijera Kosova Aljbina Kurtija nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu kaže da to nije ništa neuobičajeno, ali da je glavni signal da su stavovi dve strane i dalje veom adaleki.

„Ja sam godinama tamo pratio pregovore i neretko bi upravo tako bilo. Izlazio bi neki zvaničnik sa evropske strane pa bi nam nešto rekao, novinarima koji su tamo čekali nekada i satima, onda bi izašao predstavnik srpske delegacije pabi rekao kako se stvari odvijaju i na kraju i predstavnik albanske koji bi izneo svoju verziju. Tako da smo mi morali da pravimo mozaik jedan sa kockicama koje nije bilo lako uklopiti“, rekao je Blagojević.

Komentarišuči izjavu Kurtija koji je rekao da je posle 13 godina vreme da srbija prizna Kosovo, Blagojević kaže:

„To je mantra koju sve vreme ponavlja i to je poruka njegovim glasačima, u oktobru su lokalni izbori na Kosovu i naravno da će to govoriti da bi održao taj nivo glasača i glasova koje je dobijao do sada, tako da to pre svega treba imati na umu. Odluka da priča na srpskom nije baš retka, ponekad se desi da se predstavnici albanske strane obrate na srpskom, ali mislim da je to deo političkog profila Aljbina Kurtija, on hoće da pokaže da je taj premijer svih ljudi na Kosovu, pa govori i srpski što da ne“, kaže Blagojević i dodaje:

„Verujem da se tamo ništa nije desilo, osim toga da je jasno da su stavovi jedne i druge strane veoma daleki, da Aljbin Kurti ne odustaje od onoga što je govori ranije i na mene razočaravajuće deluje to što Lajčak i Palmer teško je reći da su nešto dobro pripremili. Ja ne vidim kako dalje može da se nastavi ovakva vrsta sastanaka, a da i jedna i druga strana ne pokažu šta je to bitno, suštinsko oko čega može da se pregovara“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar