Radojković u Probudi se: Očekujem mnogo od novih ministarki

Emisije 25. okt. 202008:03 > 11:25
Podeli:

Kolumnstkinja portala Nova.rs Sara Radojković kaže da nema ništa protiv procentualnog učešća žena u novoj Vladi Srbije, ali da treba otiči samo od tog formalnog predstavljanja, te da mnogo očekuje od novih ministarki.

Govoreći o tome da će oko 50 odsto novih ministara u Vladi Srbije biti žene, Radojković je u „Probudi se“ na televiziji Nova S rekla da nema ništa protiv procenata.

„Nemam  ništa protiv toga, iako mislim da to nije najefikasniji način promovisanja rodne ravnopravnosti, ali ako trenutno nemamo mehanizme da to bude na dubljem nivou od formalnog, ajde da to bude formalno. Kao neko ko voli da ide dublje u srž problema, ne želim da se zaustavim samo na statistici. U redu je, ali ja od ovih žena očekujem puno i mislim da je na njima jako velika odgovornost i nadam se da upravo one mogu da iskoriste neku svoju moć da se Srbiji ne desi nešto slično onome što se trenutno dešava u Poljskoj“, rekla je Radojković aludirajući na velike proteste žena u ovoj zemlji, protiv gotovo potpune zabrane abortusa.

Kad je reč o izboru ministarki, Radojković kaže da je „najviše boli“ postavljanje Maje Gojković na čelo kulture.

Maja Gojković Foto:Nova.rs

„To me se najviše tiče i zaista mi nije jasno šta je gospođu Gojković kvalifikovalo za to mesto. Možda nisam dobro proučila CV, ali nismo imali previše sreće ni sa prethodnim ministrom, tako da neću da sudim dok ovo još nije zvanično“, rekla je Radojković

Ona smatra da ni oročeni rok nove Vlade ne bi bio toliko veliki problem, da ministri zaista rade svoj posao u interesu građana.

„Problem ovde nije samo u toj oročenoj Vladi, već što mi ovde nemamo tu kulturu planiranja na duže staze, da gradimo neki sistem za ljude koji dolaze i da nevezano za to iz koje smo Vlade ili partije, ostavljamo nešto dobro za sobom. Kad bi svako ministarstvo na kraju mandata reklo mi smo došli do ovde sad vi nastavljate, da li je to godinu dana ili četiri to ne bi pravilo neku razliku. Ukoliko svako, a bojim se da je to ovde oslučaj, u toku mandata najviše radi za sebe i osobe bliske vlasti,  onda je zaista svejedno da li će ta osoba samo godinu dana da rovari za svoje interese. U tom smislu nama godinu dana ili četiri ništa ne znači“, zaključila je Radojković.

 

Komentari

Vaš komentar