Probudi se: Tržište ugrozilo Zavod za udžbenike

Emisije 16. okt. 202010:00 > 11:49
Podeli:
Foto: print screen Probudi se

Odakle će naša deca u budućnosti učiti i da li će stranice namenjene školarcima štampati strani izdavači, ili se javnost ipak vara kada je u pitanju stanje u Zavodu za udžbenike, ovoga jutra u "Probudi se" govorila je Jelenu Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Ivanović kaže da bi zatvaranje Zavoda za udžbenike bi „bilo jedno veliko nedelo za koje niko u Zavodu ne veruje da neko ima hrabrosti“.

„Proces u koji je Zavod ušao još pre 63 godine ima svoju predistroju, trajanje, borbu kroz četiri države i evo nas u petoj i nema nikakvog razloga da poginemo u njoj“, kaže ona.

Povezane vesti:

Dodaje da je Zavod uvek bio, pa i sad, pouzdan oslonac politici države i Vlade.

„To je jedna ustanova, izdavač, koji predstavlja stub obrazovnog sistema, kulturnog i naučnog života u Srbiji“, kaže Ivanović.

Na pitanje zbog čega su se pojavile spekulacije da će Zavod biti zatvoren, kaže da je pre u pitanju zebnja i briga onih koji rade u Zavodu i onih koji sarađuju.

„Ova tema nije od juče. Sve je počelo 2003. godine. Tada je nekom palo na pamet da udžbenik koji je knjiga znanja svede na robu, profit“, objašnjava ona.

Dodaje da je 2009. godine ozakonjeno liberalno tržište čime je ozakonjeno nešto što je Zavod dovelo u nezavidnu situaciju.

Povezane vesti:

„Borba drugih na tržištu je dovela Zavod do toga da razmišlja na koji načim može više da plasira ono što je delo autora, recenzenata, urednika, lektora, korektora, velikog tima koji predano radi“, kaže ona.

Na pitanje zašto se Zavod nije prilagodio tržištu, kaže da postoje slabosti u samom Zaovodu, ali da je uložen i veliki napor da opstane na tržištu.

„Zavod nije imao mehanizme koji su drugi mogli da imaju zato što je uvek poštovao zakonske okvire“, tvrdi ona.

Dodaje da je Zavod i jedno veliko preduzeće koje prate tri ministarstva – prosvete, privrede i finasija, ali da Zavod nije nikada dobija novac iz budžeta, već je davao u budžet.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram