Foto: print screen

Kako najmlađi podnose kovid, ostavlja li posledice na njihov razvoj, u kom uzrastu su najugroženiji i kada je vreme da se vakcinišu, u jutarnjem programu “Probudi se” govorila je dr Olivera Ostojić, dečji pulmolog, načelnica intenzivne nege Bolnice za dečije plućne bolesti i TBC.

Ostojić kaže da je kroz bolnicu u kojoj radi, od kad je u martu ušla u kovid sistem, preko 700 dece bilo hospitalizovano, dok je više od 1.500 prošlo kroz ambulantu.

Objašnjava da su za godinu dana saznali da i deca mogu ozbiljno da obole od koronavirusa, ali su naučili i kako da ih leče.

Povezane vesti:

“U početku smo, iz neiskustva, primali i decu sa blagom simptomatologijom. Kako se povećavao broj zaraženih, povećavao se broj i obolele dece, samim tim i broj ozbiljno obolele dece”, kaže ona.

Sada lekari, kako kaže, već znaju da ima i dece sa ozbiljnim obostranim upalama pluća, na sreću retko i u ozbiljno manjem procentu nego kod odraslih.

Dodaje da je kod dece i kod nas zabeležen multisistemski inflamatorni sindrom koji je vrlo ozbiljan.

„O tome se prvo na proleće pričalo u Italiji, Britaniji a poslednjih meseci smo viđali i kod nas jedan broj dece sa vrlo ozbiljnom reakcijom na kovid 19“, kaže doktorka.

Objašnjava da postoje dve vrste pacijenata koji dolaze u ozbiljnijem stanju.

„U prvu grupu spadaju oni koji dolaze sa ozbiljnijim obostranim upalama pluća i sa opštom siptpomatologijom u smislu povišene temperature, malaksalosti, kašlja. A u drugu spadaju deca koja su imala asimptomatski ili blagi kovid, a koji posle četiri do šest nedelja dolaze kod nas u dosta teškom opštem stanju – to je visoka temperatura, malaksalost, bez dominatnih respiratornih simptoma“, kaže Ostojić.

Dodaje da je kod druge grupe obolele dece dominantna opšta simptomatologija, gde je korona nakon četiri do šest nedelja napravila takozvanu citokinsku oluju.

„To su dosta teški pacijenti ali je sreća da ta deca reaguju jako dobro na terapiju i posle pet do sedam možemo da kažemo da su to skoro zdrava deca. I to je ono što nas hrabri, što smo imali 100 odsto slučajeva izlečenja dece“, kaže Ostojić.

Ohrabrujuće je i to što se, kako kaže, kod te dece, kasnije, na kontrolama, ne vide posledice.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Ostojić kaže da i se i kod te dece na kontrolama kasnije ne vide posledice.