Novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević, koji prati dešavanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kaže da je mitropolit Hrizostom koji će do izbora novog patrijarha voditi SPC, čovek za kojeg važi da je čvrstog karaktera, nepokolebljiv i nepopustljiv.

Milovančević je za Probudi se na televiziji Nova S rekao da je Hrizostom dugogodišnji episkop SPC i čovek, kako upućeni kažu, čvrstog karaktera.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Pripada grupi episkopa koji su nepokolebljivi, drže do svog stava i u tom smislu nepopustljivi. On je u Sinodu SPC i najstariji je mitropolit, zato i preuzima dužnost do izbora novog patrijarha. U ovom trenutku u SPC postoji, neću da kažem mnogo podela jer episkopi nisu ljudi koji se dele, ali postoji određeni sukob mišljenja i tu je bio i taj slučaj Bogoslovskog fakulteta i zahteva da se smene određeni profesori, što je upravo mitropolit Hrizostom sprečavao i blokirao. U tom smislu je percipiran kao neki glas razuma u SPC u poslednje vreme, on je čovek od autoriteta i zaista smatram da je to što je njemu povereno da zameni čuva patrijaršijski dom do izbora novog patrijarha prirodno i normalno i verujem da će u njegovim rukama SPC biti sigurna do izbora novog patrijarha. Vrlo moguće je da će na tom mestu biti i posle“, kaže Milovančević.

Govoreći o preminulom patrijarhu Irineju Milovančević kaže da je prva stvar koja mu pada na pamet u vezi 10 godina koje je roveo na čelu SPC,jesu upravo prve godine, kada je sproveo mnoge reforme.

„Mnoge su bile neočekivane. Ne zaboravite da je on neko ko je penzionisao Vasilija Kačavendu, episkopa SPC koji je bio veoma uticajan i koji se pre dolaska Irineja percipirao kao kandidat za patrijarha. Ako imamo u vidu da je on tada bio veoma uticajan, zaista je bilo teško uraditi ono što je Irinej učinio. Tih nekoliko godina njegovih početaka na čelu SPC zaista su bile obećavajuće i ja ću ga najviše po tome pamtiti, kao nekoga ko je pokušao da reši neke stvari koje su dugo, dugo stajale i tapkale u mestu“, kaže Milovančević.

Povodom toga što će Irinej biti prvi patrijarh koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, Milovančević kaže da je to svojevrsno priznanje, jer je upravo on zaslužan za završetak radova.

Patrijarh Irinej Foto: Zoran Lončarević

 

„Treba pre svega da imamo u vidu da je on došao posle patrijarha Pavla na čelo SPC. Svako ko bi došao na mesto patrijarha Pavla imao bi taj problem da bi ga vernici i svi koji prate SPC posmatrali kroz prizmu toga. Pouzdano znam, pošto sam jedan od retkih novinara koji je imao čestu komunikaciju sa patrijarhom, jer je neretko davao izjave za naš portal, njegova životna želja je bila da bude upamćen kao patrijarh za čije vreme je završen Hram Svetog Save. To je nešto po čemu vernici njega treba da pamte i zaista posle toliko godina je to stvar koju možemo da pripišemo njemu, kao čoveku koji je stavio tačku na to. Na žalost nije dočekao to svečano otvaranje, radovao se tome, planirao je da to bude u oktobru i sećam se da mi je jednom prilikom rekao, ako situacija sa korona virusom to dozvoli. Na žalost desilo se ovo sa njim, preminuo je od istog tog korona virusa, svečano otvaranje se nije desilo. Sada možemo da kažemo da je to što je upravo on prvi poglavar SPC koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save svojevrsno priznanje. Ne zaboravite da je Amfilohije sahranjen u hramu u Podgorici, koji je takođe njegovih ruku delo. Tako da ima tu neke simbolike“, naglasio je Milovančević.

Prisežajući se razgovora sa patrijarhom Irinejem, novinar portala Nova.rs kaže da je uvek bio voljan da odgovori na pitanja.

„Neka od tih pitanja nisu uvek bila baš prijatna, s obzirom na to šta se sve dešava u SPC u poslednjih pola godine. Ali, on nije bio od onih koji je izbegavao da odgovori na pitanja. Sećam se da je sa nama razgovarao i nakon promena u Crnoj Gori, Vašingtonskog sporazuma, uoči Vidovdana. Govorio je i o teškim temama kao što je episkop Stefan Šarić i priče oko otmice, da li je on umešan ili nije“, naveo je Milovančević.

Smrt patrijarha dodatno će, smatra Milovančević, otežati ionako komplikovane okolnosti u kojima SPC radi mesecima unazad.

Foto: promo mitropolija.com

„SPC zaista radi u otežanim okolnostima, jer pored patrijarha nema ni episkopa valjevskog, mitropolita crnogorsko-primorskog, značajna mesta nisu popunjena i to je veliki hendikep za SPC. Ovo što se sad događa sa SPC jedino može da se poredi sa periodom Drugog svetskog rata. Ovo je samo nastavak nekog vanrednog stanja u SPC, koje traju od poslednjeg Sabora prošle godine. Problemi se gomilaju, neophodno je održati Sabor što pre“, zaključio je Milovančević i još jednom podsetio kako izgleda izbor novog patrijarha:

„Svaki episkop beleži svog kandidata, on mora da bude najmanje pet godina episkop i da ima svoju eparhiju. Koverte sa tri imena sa najviše glasova se stavljaju u Jevanđelje i zatim najstariji iguman SPC izvlači jednu od njih“, zaključuje Milovančević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)