Meštani Kovilja o izboru Porfirija za patrijarha

Emisije 19. feb. 202107:52 > 09:42
Podeli:
foto: Print screen

Novoizabrani patrijarh Porfirije rođen je u Bečeju ali je veći deo svoje službe proveo u Kovilju. Meštani Kovilja izneli su svoje utiske u jutarnjem programu "Probudi se" o izboru Porfirija za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Porfirije je ostavio značajan trag u manastiru Kovilj u koji je stigao 6. oktobra 1990. godine po blagoslovu episkopa bačkog Irineja.

Nedugo potom je položen u čin jeromonaha.

Povezane vesti:

Poznato je da je za vreme njenovog bogosluženja manastir Kovilj doživeo preporod – obnovljeni su stari konaci, izgrađeni novi, počelo je freskopisanje hrama manastira, negovano je vizantijsko pojanje, a potom je manastir postao i otvoren za široku društvenu zajednicu.

Ono što je najznačajnije je što je Porfirije osnovao četiri terapijske jedinice za lečenje bolesti zavisnosti. Od 2005. godine kada je osnovana prva jedinica, pa do sad, tu je prošlo 4.500 štićenika.

“Uspeo je da koviljski manastir preporodi. I ne samo to, nego što je na kraju dobio i najnezahvalniju ulogu, da bude mitropolit u Hrvatskoj. Nadam se da će mu Bog dati dug život i da će crkva napokon progovoriti. Jer puno godine i decenija uglavnom ćute. Mislim da je ovo pravo rešenje za nas”, kaže jedan od meštana Kovilja.

Meštanka koja je govorila za TV NovaS kaže da se od dolaska Porfirija dosta garadilo i išlo unapred.

“Mislim da je puno značio i da puno nedostaje Kovilju”, zaključuje druga meštanka.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar