„Medicinari u Nemačkoj žele da se vakcinišu, a vakcina nema“

Emisije 13. apr. 202120:52
Podeli:
Medju nama Rade Panic i Andrej Trampuz
Rade Panić i Andrej Trampuž Foto:Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić i direktor laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti u Berlinu profesor Andrej Trampuž komenatrisali su danas u emisiji "Među nama" stopu smrtnosti lekara od posledica koronavirusa. Srbija je, nažalost, prva u regionu po broju preminulih lekara, ali i na samom vrhu u Evropi i svetu.

„Po poslednjim podacima, 120 lekara i farmaceuta je preminulo, ne zna se broj medicinskih sestara i tehničara“, rekao je dr Panić.

Jedan od zahteva protesta medicinskih radnika u februaru bio je objavljivanje pravilnika o upućivanju u kovid zone. Panić kaže da do toga nije došlo, a nema ni pomaka u celoj situaciji.

„Čini mi se apsolutno ništa, možda je postalo samo gore. Nikakav odgovor nismo dobili od ministarstva, Batuta, Vlade, nadležnih..“.

POGLEDAJTE JOŠ:

U petak je glavni odbor Sindikata, kada će, kako najavljuje Panić, odlučiti kakve će korake preduzeti u narednom periodu.

Direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić danas je izdala naredbu, po kojoj lekari koji odu na pauzu, neće dobiti novu kompletnu zaštitnu opremu.

„Došli smo do situacije koju smo najavljivali, neorganizacija i neadekvatno trošenje zaštitne opreme su veliki problem“, naveo je Panić.

„Veći problem je što u Batajnici rade lekari koji nemaju dovojno iskustva za rad u takvim ustanovama“, istakao je on.

Kada je reč o situaciji u Nemačkoj, profesor Trampuž kaže da je stopa smrtnosti lekara takođe visoka.

„15 do 20 odsto lekara se inficiralo, mnogo više medicinske sestre. Umrlo ih je nešto više od 1.000, brojevi su visoki“, kaže Trampuž. Najviše ovakvih slučajeva bilo je na početku pandemije, kada nije postojalo dovoljno informacija o virusu.

„Sada brojke nisu toliko visoke, ali su uslovi vanredni“, isitče profesor Trampuž.

Ono što Nemakoj nedostaje su vakcine, što nije slučaj sa Srbijom.

„Medicinsko osoblje treba što pre da se vakciniše, da bude zaštićeno od težih oblika“, ističe Trampuž. Medicinski radnici u Nemačkoj žele da se vakcinišu, za razliku od Srbije, ali nema dovoljno vakcina za njih.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar