„Kad vidim ostale spomenike, bolje da ga Đinđić ne dobije“

Emisije 12. mar. 202108:36 > 10:10
Podeli:
Foto: Printscreen; Gordana Matković

Gordana Matković, nekadašnja ministarka u Vladi Zorana Đinđića, rekla je u jutarnjem programu "Probudi se" da misli da bi Đinđić, koji je ubijen na današnji dan pre 18 godina, bio razočaran realnošću u Srbiji. Ona je navela da kada vidi kako izgledaju neki spomenici koji su danas postavljeni, više bi volela da ga pokojni premijer ne dobije.

„Na određeni način svet je došao u Srbiju ili delimično došao. Da li je došao baš taj svet o kome je on sanjao, nisam sigurna, ali bi bio razočaran zbog toga što, ne da se nije ostvario pomak u nekim osnovnim institucijama koje su važne za demokratiju, nego mi se čini da smo otišli korak unazad. I sloboda medija i vladavina prava, neke bazične vrednosti, koje ja verujem da ljudima možda zvuče kao kliše, one zaista jesu temelje da bi se krenulo napred. Mislim da ti standardi nisu postignuti“, navela je Matković.

Upitana kako gleda na prisvajanje njegovih ideja od strane njegovih tadašnjih politčkih neistomišljenika, Matković je navela da je „Zoran govorio da nema autorstva u politici i da čovek treba da bdue zadovoljan ako njegove ideje budu prihvaćene, bez obzira da li su ih prihvatili politički protivnici ili oni koji se nalaze na istoj strani političkog spektra“.

„Da li ima zloupotrebe (njegovog lika i dela), teško mi je da ocenim. Verujem da ima, ali to je nešto što za njegove poštovaoce ne treba da bude važno“, navela je Matković.

Na pitanje da li vidi na našoj političkoj sceni njegovog potencijalnog naslednika, nekog političara ko prihvata različitost, ona je rekla da prolazi toliko vremena da svi počinjeno da idealizujemo Zorana i da će biti teško da kažemo da smo našli nekoga ko bi mogao da bude njegov naslednik.

„Treba da se nadamo da će se naći ljudi, grupa, stranka… koja će moći da isprati njegove ideje i dostigne stadanrde koje je on postavio. Ne možemo ni da očekujemo i ne treba da tražimo da u jednoj ličnosti budu sve te osobine koje je Zoran imao, jer je to retka kominacija“, navela je Matković.

Uprkos obećanjima Gorana Vesića da će na Studentskom trgu biti podignut spomenik pokojnom premijeru, to se još nije dogodilo.

„Pa da budem poštena, kako izgledaju neki spomenici koji su danas postavljeni, ja mislim da bih više volela da on taj spomenik ne dobije“, rekla je Matković.

Ona je dodala da ne bi umela da kaže da li čuvamo sećanje na Zorana Đinđića na odgovarajući način, ali da je njoj važno da ga čuvamo, pa makar  tu bilo i patetike, neukusnih i preteranih izjava i idealizacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar