Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Dvanaestog marta navršava se 18 godina od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića. Navršava se i tri godine otkako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obećao da će država ispuniti svoj dug prema ubijenom premijeru i podići mu spomenik.

Za četiri dana na Studentskom trgu biće postavljen spomenik ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću – tako bi danas glasila vest da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ispunio svoje obećanje dato pre dve godine, piše N1.

„Spomenik premijeru Zoranu Đinđiću, ubijenom 12. marta 2003. godine, biće postavljen na beogradskom Studentskom trgu za dve godine, kada se završi preuređenje tog platoa“, izjavio je Vesić za „Blic“, 10. marta 2019. godine.

A dve godine nakon te izjave nema ni preuređenog Studentskog trga, a ni spomenika ubijenom premijeru. Nema ni odgovora zamenika gradonačelnika Beograda zbog čega se sa postavljanjem spomenika i rekonstrukcijom kasni.

Jedan od razloga mogla bi biti i arheološka istraživanja koja moraju da se sprovedu pre početka rekonstrukcije, jer se smatra da se ispod Trga nalaze ostaci antičkog grada Singidunuma, poručuje nekadašnji saradnik Zorana Đinđića Žarko Korać.

Dodaje da, međutim, nije problem što spomenik kasni, već to ko ga podiže.

„Ne može neko ko je bio ogorčeni politički protivnik Zorana Đinđića, ko ga je napadao najbrutalnije za vreme života da mu sada diže spomenik. Za mene je to cinično, jedna zloupotreba“, smatra Korać.

Spomenik u obliku prekinute strele sa zvučnim efektima u vidu glasa Zorana Đinđića, delo je vajara Mrđana Bajića i dramaturškinje Biljane Srbljanović.

Uprkos podeljenim reakcijama javnosti, spomenik je izrađen i do završetka rekonstrukcije Studenstkog trga čuvaće se u Novom Sadu, potvrdio je za N1 vajar Mrđan Bajić.

Reakcije će tek biti podeljene kada ljudi budu videli spomenik, poručuje Biljana Srbljanović, ali tvrdi da ga ne podiže vlast, već narod.

„Ko god da je danas bio na vlasti, to je toliko nebitno u odnosu na to šta će biti za 20 i 30 godina. Naravno da je trebalo da postoji ranije, ali nije. Kad god da se postavi prekasno je, a opet, bolje i tad nego nikad“, smatra Srbljanović.

Autori poručuju i da su inspiraciju za ovaj spomenik pronašli u Đinđićevoj devizi – „Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati vi i ja“.

A, pre nego što pogledamo u budućnost, mogli bismo se osvrnuti i na sadašnjost. Ona kaže da je jedino obeležje posvećeneo ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, na platou isped Filozofskog fakulteta, gde je Đinđić i studirao, prebojeno grafitima i farbom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare