Nedavno je Državni inspektorat Hrvatske sa tržišta povukao pečenicu u kojoj je pronađena bakterija listerija. Kreću topli dani, kako zaštititi hranu od bakterija, zašto je ona opasna po zdravlje i koja je hrana rizična, o svemu tome u jutarnjem programu "Probudi se" govorila je doktorka Katarina Bajec.

Listerija je česta bakterija u mleku i mlečnim proizvodima  a posledice infekcije ovom bakterijom mogu da budu spontani pobačaj ili prevremeni porođaj, a kada pogodi centralni nervni sistem, dobija se meningitis.

„Postoje dva nivoa bolesti koje nastaju infekcijom listerijom. Jedan ostaje samo na nivou creva i taj oblik najčešće daje neke blaže tegobe. Uglavnom je to period inkubacije nekih 48 sati od konzumacije zaražene hrane u vidu dijareje, povraćanja. Međutim, postoji invazivni oblik bolesti koji je znatno ozbiljniji i opasnij,i gde su tegobe izraženije. Tu je period inkubacije znatno duži, između jedne i dve nedelje, ali može da bude čak i do 90 dana od konzumacije takve hrane“, navela je Bajec.

Ukazala je, da u tom drugom slučaju, pacijenti imaju glavobolju, tegobe nalik na grip, povišenu temperaturu, ali, dodala je, nakon toga može da dođe do ukočenosti vrata, konfuzije i konvulzija, odnosno prodora bolesti u centralni nervni sistem.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Fatalna bakterija zbog koje je u Austriji umrlo pet ljudi: Kako izbeći trovanje listerijom? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar