Šta je listerija? Kakva je to vrsta bakterije i kako može da se nađe u hrani, konkretno u kajmaku? Reč jutra u jutanjem programu "Probudi se" dajemo mikrobiologu iz Zavoda za biocide Aurori Beljin. Podsećamo, u Austriji je pet osoba umrlo nakon što su jeli kajmak u kome se nalazila ova bakterija. Vlasnik mlekare, u kojoj se ovaj namaz proizvodio, osuđen je na na 13 meseci zatvora. Tokom istrage utvrđeno je da je fabrici mlečnih proizvoda bilo buđi i pacova, kao i da dostavna vozila nisu bila propisno hlađena. Zbog svega toga smo se zapitali, šta mi to svakodnevno jedemo?

„Listeria je bakterija koja sadrži deset vrsta od kojih je najznačajnija Listeria monocyogenes koja je  široko rasprostranjena u životnoj sredinimi, vodi, zemljištu i biljakama. Činjenica da raste i razvija se u veoma širokom temperaturnom rasponu, od -2 do 45 stepeni Celzijusovih, a da u našem telu izbegava naš odbrambeni sistem, doprinosi tome da može da bude značajan uzročnik oboljenja, iako su ona retka. Međutim, kada se dese, ti invazivni oblici mogu biti fatalni, kao što je bilo u Austriji“, objašnjava Beljin.

Napominje da u naše telo ona najčešće dospeva kontaminiranom hranom, odnosno zaraženim namirnicama kakve su mlečni proizvodi ili sirovo, a nedovoljno oprano povrće.

Povrće može biti kontaminirano listerijom preko zemljišta, a hrana se može kontaminirati tokom procesa pripreme. Bakterija se može umnožiti do nivoa da je oboljenje moguće u procesu distribucije ili skladištenja hrane.

“Kontaminacija je moguća i pre i posle termičke obrade, dobijete dobru namirnicu, ali ona se onda kontaminira u procesu pakovanja ili sortiranja” upozorava Beljin.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Proizvođači u Čačku otkrivaju kako se pravi kajmak, dobar i ispravan za jelo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar