Foto:Shutterstock/David Esser

Poznata trkačka staza Nirburgring u Nemačkoj objavila je nova pravila za takozvane turističke vožnje, a jedno od njih je i povećanje minimalne brzine sa 60 na 130 km/h, što znači da će na stazi biti dosta manje sporih automobila.

Ranije je ograničenje bilo 60 km/h, a sada je povećano za više od duplo, što sprečava korišćenje staze za deo automobila, izveštava CarBuzz. To je samo jedna od mnogih promena usmerenih ka bezbednosti na stazi, koja je često kritikovana zbog nedostatka sigurnosnih funkcija.

Foto:Shutterstock/rajasen

Ranije ove godine, Nirburgring je najavio projekat digitalizacije bezbednosti u iznosu od 12 miliona evra koji će omogućiti upotrebu veštačke inteligencije za efikasnije upravljanje stazom. Kako prenosi N1, turističke vožnje omogućavaju vozačima da sa svojim automobilima isprobaju sve čari ove legendarne staze.

Tako se tokom vikenda može videti i do 2.000 automobila, dok ih na stazi u jednom trenutku bude čak 250. Staza se smatra privatnim putem koja spada pod nemačke saobraćajne zakone, a staza od 20,82 kilometara i 73 krivine postaje prava trkačka staza samo tokom stvarnih trka i testiranja. U tim prilikama staza nije otvorena za javnost.

Upravljači staze se nadaju da će ovo novo minimalno ograničenje brzine pomoći da entuzijasti budu malo sigurniji, s obzirom na to se očekuje manje sporih automobila na samoj stazi.

Bonus video: Pogledajte vožnju u trkačkoj verziji Cupre Leon na stazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar