Foto:Daimler Trucks and Buses Communications;

Elektrifikacija je svuda oko nas, od malih gradskih automobila preko luksuznih limuzina sve do SUV i pick-up modela. Svedoci smo da se cela automobilska industrija okreće ka električnoj energiji, ali sada se taj trend prebacio i na transportnu industriju. Mercedes-Benz je nakon intenzivnog testiranja prototipa rešio da predstavi serijsku verziju električnog eActrosa.

U tehnološkom srcu eActrosa je pogonska jedinica sa dva integrisana elektro-motora zajedno sa dvostepenim menjačkim prenosnikom. Tihi električni pogon bez emisije znači da se kamion može koristiti i za noćne isporuke, kao i za ulazak u centralne delove gradova gde inače važe zabrane za dizel vozila. U zavisnosti od verzije, eActros snagu crpi iz 3 ili 4 paketa baterija – svaki kapaciteta od oko 105 kWh. Zahvaljujući maksimalnom kapacitetu od 420 kWh, očekivan domet je oko 400 kilometara.

Foto:Daimler Trucks and Buses Communications;

Sa kapacitetom punjenja od 160 kW, baterijama je potrebno malo više od sat vremena da se napune od 20 do 80 procenata kada su povezane na brzi punjač.

Kako bi pomogao transportnim kompanijama korak po korak pri prelasku na elektromobilnost, kompanija Mercedes-Benz Trucks je inkorporirala eActrosa u sveobuhvatni sistem koji uključuje savetnike i servisne proizvode za kupce, i zauzvrat najbolju moguću upotrebu vozila, optimizaciju ukupnih troškova i uspostavljanje infrastrukture za punjenje.

Pored toga, električni kamion poseduje visok stepen povezanosti i digitalizacije.

„Moramo priznati da je transport deo problema kada su u pitanju klimatske promene. Istovremeno, možemo i bićemo deo rešenja. Počinjemo sa eActrosom koji je prešao više od pola miliona kilometara na javnim putevima.”, ističe Karin Rådström, članica Upravnog odbora kompanije Daimler Truck AG, odgovorna za Mercedes-Benz Trucks .

Foto:Daimler Trucks and Buses Communications;

Od jeseni 2021. godine, serijski model će se proizvoditi u najvećem Mercedes-Benz Trucks pogonu u mestu Wörth na Rajni. Poslednjih meseci vršene su intenzivne pripreme za nove tamošnje proizvodne procese. To uključuje izgradnju nove montažne linije. U početnoj fazi model serijske proizvodnje eActrosa biće dostupan u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Ostala tržišta će uslediti kasnije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram