Land Cruiser, 300, auto, automobil Toyota
Foto: Toyota

Nova generacija Toyote Land Cruiser predstavljena je ovog leta i odmah je postala hit među kupcima koji su pohrlili da rezervišu jedan primerak za sebe. Međutim, mnogi od njih će izgleda morati dugo da čekaju pre nego što prvi put provozaju svoj novi automobil.

Kako piše Motor1, novi model je toliko popularan da će Toyoti biti potrebne 4 godine kako bi ispunio trenutnu potražnju za određenim paketima opreme.

Prema ovim navodima, Toyota nema dovoljno delova za proizvodnju ovog SUV modela u željenoj količini, a nestašica mikročipova samo pogoršava situaciju.

Japanska kompanija dobila je 20.000 narudžbi od 2. avgusta kada je i zvanično počela prodaja novog Land Cruisera. Oko 90% kupaca u Japanu bira ZX ili GR Sport paket opreme, a baš za ove verzije mora najduže da se čeka.

Land Cruiser, 300, auto, automobil Toyota
Foto: Toyota

Nedostatak delova prouzrokovao je obustavu proizvodnje većim delom avgusta, ali isti problem se nastavlja i u septembru. Ovo utiče na kašnjenje isporuka širom sveta, a ne samo u Japanu. Primera radi, Australija dobija samo demo vozila za dilere, a još nije poznato kada će stići prvi primerci za kupce.

Land Cruiser, 300, auto, automobil Toyota
Foto: Toyota

Ovo nije prvi izveštaj koji govori o tome koliko je potražnja nadmašila ponudu. Naime, u avgustu Toyota je navela da već imaju dovoljnu potražnju za prvih 12 meseci proizvodnje. To znači da će kupci koji su već tada rezervisali svoj primerak morati da čekaju makar godinu dana da dobiju svoje vozilo.

Bonus video: Ko će morati dva puta da plati tehnički pregled

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare