Foto:Renault

Novi Renault 5 Turbo je električna mašina stvorena za driftovanje.

Svi smo znali da se legendarna „petica“ vraća, ali malo ko je očekivao da će se vratiti najradikalnija Turbo verzija. Kao i u slučaju Porsche Taycana, ime Turbo ovde ne znači nikakvu oktansku zver, već čisto električni pogon. Sufiks u imenu 3E to jasno objašnjava – treća verzija po redu, električna.

Foto:Renault

Koncept je tipični „showcar“, pa će privlačiti pažnju prvenstveno izgledom. Širok je preko dva, a dugačak malo preko četiri metra. Kotrlja se na točkovima neobičnog dizajna, dimenzija 225/35 R19 napred i 325/25 pozadi.

Foto:Renault

Ima pogon pozadi, a dva elektromotora napajaju se iz baterije od 42 kWh, što je dovoljno za nekoliko krugova. Umesto motora sada su centralno postavljene komponente elektropogona.

Raspolaže sa 380 KS i čak 700 Nm, a masa iznosi 1.500 kg. Do 100 km/h novi R5 Turbo stiže za 3.5 sekundi i ne posustaje do 200 km/h.

Svima je jasno da ovaj automobil voli driftovanje, a to potvrđuje i Drift režim, dok trkački mentalitet otkriva zaštitni kavez izveden u skladu s FIA regulativom, a tu je velika vertikalna ručica ručne kočnice.

Za lakše beleženje performansi R5 TURBO 3E opremljen je sa desetak nosača za kamere u unutrašnjosti i na spoljašnjem delu automobila, koje se nalaze u okvirima svetala, kućištima spoljnih retrovizora, a što će veštim vozačima omogućiti savršene snimke driftovanja.

Kako piše index.hr, premijera je zakazana za oktobar i salon automobila u Parizu.

Bonus video: Vozili smo se u najbrutalnijim drift automobilima po centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)