Foto: Shutterstock

Srbija je, u pisanju izmena odredbi zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) koje se tiču upotrebe električnih trotineta, koristila iskustva evropskih zemalja, jer je Evropska unija svakoj državi dala da uređuje svoje propise u toj oblasti, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije (USP) pukovnik Slaviša Lakićević.

On je, na javnoj raspravi o nacrtu izmena ZOBS, rekao da su od početka godine, od 60 prijavljenih incidenata u kojima su učestvovali vozači trotineta, samo tri bila sa pešacima, dok su u ostalima ili sami pali ili su imali kontakt sa vozilima.

U 2021. godini bio je 71 takav događaj, a od toga po dva sa pešacima i biciklistima, naveo je on.

Pomoćnik načelnika USP pukovnik Zlatko Belencan je objasnio da se u toj službi još od 2019. godine, kada je došlo do povećanja upotrebe trotineta, razmišljalo kako to regulisati i čekali su da se vidi šta će EU da kaže, a posebno se želelo da se zakonom zaštiti najmlađa populacija, jer je od početka godine 12 dece učestvovalo u tim nesrećama, prenosi N1.

„Opredelili smo se za prevenciju. Želimo da ovo vozilo uvedemo u regularne tokove“, istakao je Belencan.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

On je objasnio da je predloženi nacrt izmena zakona, a javne rasprave su već održane u Nišu i Novom Sadu, doprinos da se bezbednost saobraćaja podigne na viši nivo i da se zakon „upodobi“ životu, da se konstruktivnim raspravama dođe do najbolje pravne norme, koja će biti prihvatljiva za sve.

Pomoćnik načelnika USP pukovnik Vladan Nikolić precizirao je da se u nacrtu izmena zakona predviđa da snaga električnog trotineta ne sme da bude veća od 0,6 kilovata, brzina maksimalno 25 kilometara na čas i težina do 35 kilograma..

Vozači električnih trotineta će, ako zakon bude usvojen, smeti da koriste biciklističke i biciklističko pešačke staze i trake, kao i trotoare ako tih staza nema, a brzina će im tad biti srazmerna onoj kojom hodaju pešaci.

Moći će i da se kreću kolovozom ako nema trotoara, ali samo na onim delovima gde je brzina vozila ograničena na 30 kilometara na čas, moraće da imaju svetloodbojni prsluk, a kolovoz će, osim na biciklističkoj stazi, morati da prelaze gurajući trotinet pored sebe.

Izmene zakona predviđaju i da trotinetom ne sme upravljati osoba mlađa od 14 godina, a da oni starosti do 18 moraju obavezno da imaju na glavi biciklističku zaštitnu kacigu, kao i da svi moraju sa sobom da nose dokumentaciju o tom „mikromobilnom vozilu“, iz koje se vide tehnički podaci – snaga motora, maksimalna brzina i težina.

Na trotinetu je, kako je predviđeno, zabranjeno voziti drugu osobu.

Bonus video: Zbog skupog goriva sam prešao na električni trotinet, da li sam pogrešio?

Komentari

Svi komentari (3)